Ubuntu-ontwikkelaar Canonical heeft maandag de Edge aangekondigd, een krachtige smartphone die zowel op besturingssysteem Ubuntu moet draaien als op Android. De smartphone komt in mei 2014 op de markt.
 

De nieuwe smartphone zal draaien op de volledige desktopversie van Ubuntu, maar dan voorzien van een smartphone-vriendelijke interface. Daarnaast moeten gebruikers ook Android kunnen gebruiken op het toestel. 

Het moet dan ook een krachtig toestel worden. Voorlopig zijn de specificaties bepaald op een 4,5-inch scherm met hd-resolutie (1280 bij 720 pixels) dat is gemaakt van saffierkristalglas, quadcore-processor, 4GB werkgeheugen en 128GB aan opslag. 

Desktop

Verder zou de smartphone beschikken over een 8-megapixelcamera, een frontcamera van 2 megapixels, 4G, NFC en wifi. De smartphone kan ook in een dock worden geplaatst, waarna het als een complete Ubuntu-desktop werkt. 

De specificaties kunnen echter nog wel wijzigen voordat het toestel daadwerkelijk op de markt komt, liet Canonical maandag weten. Het bedrijf wil de smartphone vanaf mei 2014 verkopen voor 830 dollar, omgerekend 629 euro.

Crowdfunding

Het bedrijf zegt echter ook dat de Edge alleen op de markt komt, als het daar genoeg geld voor in weet te zamelen via crowdfundingsite Indiegogo. Daarvoor is maandag een crowdfundingcampagne gestart die een maand duurt. In die tijd hoopt Canonical 32 miljoen dollar op te halen. 

Geïnteresseerden kunnen de smartphone via Indiegogo voorbestellen. Op de eerste dag van de crowdfundingcampagne bedraagt de prijs 600 dollar (455 euro), daarna geldt de normale prijs van 830 dollar.

Goedkoper

Ook als het Indiegogo-project mislukt, zegt Canonical zich in te zullen blijven zetten om een andere, goedkopere Ubuntu-smartphone op de markt te brengen.

Onlangs maakte het bedrijf de eerste telecompartners bekend die hieraan mee willen werken. Zo hebben onder meer Deutsche Telekom en het Amerikaanse Verizon hun medewerking toegezegd.