Franse storing voor KPN-klanten duurt al drie dagen

Klanten van KPN in Frankrijk en Monaco kunnen nog altijd niet bellen, sms'en en mobiel internetten.

Alleen wanneer zij handmatig het netwerk van Free Mobile selecteren, kunnen zij weer bellen en berichten versturen, aldus een woordvoerster van KPN maandagochtend.

De provider Free is te vinden in ongeveer de helft van Frankrijk, vooral in de steden en in populaire vakantieregio's zoals de Côte d'Azur. De problemen begonnen zaterdag, toen ook in andere landen klanten werden getroffen. Zondagochtend werd de storing beperkt tot Frankrijk en Monaco. Wanneer de problemen zijn opgelost, is nog niet duidelijk.

Na een misgelopen herstelactie breidde de roamingstoring zich maandagochtend kortstondig uit naar andere landen over de hele wereld, maar tegen het middaguur was deze storing, die volgens KPN maar een klein deel van de klanten trof, weer verholpen. Maandagmiddag bevestigde een woordvoerster dat de storing voor vakantiegangers in Frankrijk en Monaco nog wel voortduurt.

Signaleringsverkeer

KPN legt aan NUtech uit dat de problemen zijn ontstaan door een storing in het signaleringsverkeer. Dat systeem geeft aan waar een klant zich bevindt en tot welke diensten er in bepaalde gebieden toegang gegeven moet worden.

Het oplossen is volgens de woordvoerster complex omdat het momenteel zo druk is. "Het valt samen met de drukke vakantieweken. Als dit gebeurd was in een rustige week in november was de oplossing minder uitdagend geweest."

Ze benadrukt dat het handmatig selecteren van het netwerk van Free Mobile een tijdelijke oplossing is en KPN hard blijft werken een een definitieve oplossing.

Lees meer over:
Tip de redactie