Hands-on: Fifa 14 voor elke speler anders

EA Sports heeft een verder ontwikkelde versie van Fifa 14 laten zien. De nadruk lag op de Ultimate Team-modus waarin je je eigen team samenstelt. Duidelijk wordt dat Fifa 14 voor elke speler anders is.

Bekijk screenshots en de uitgebreide versie van deze hands-on

Sinds 2009 zit in Fifa de Ultimate Team-modus verwerkt. FUT is een speciale modus waarbij iedereen een zo goed mogelijk team van bestaande spelers samenstelt. Deze zijn te verzamelen via pakjes met digitale kaarten. Iedere kaart stelt een voetballer voor: hoe beter de speler, hoe zeldzamer zijn kaart is.

In Ultimate Team worden alle losse elementen van Fifa samengevoegd: het competitieve van online, het strategische van de Manager Mode en de relatie met de echte voetbalwereld. Inmiddels worden er 3,4 miljoen wedstrijden per dag gespeeld in FUT. Bovendien worden er dagelijks 17 miljoen transfers voltooid en dus nam EA het onderdeel op de schop.

Specifieke rol

Zo is de zoekmachine verbeterd. Waar het voorheen nog een crime was om specifieke voetballers te vinden, zoek je nu op allerlei parameters zoals naam, positie, skills en praktisch elk detail dat je maar kunt bedenken.

Om Ultimate Team voor de actieve community fris en uitdagend te houden, is er in Fifa 14 veel aandacht voor Loyalty en Chemistry. Via het Chemistry-systeem kies je voor spelers nu een specifieke rol. Elke rol brengt zijn voordelen met zich mee in de vorm van een skill-bonus. Zet je Messi neer als diepe spits dan kan hij beter koppen en afmaken. Met een vrije rol dribbelt en past de kleine Argentijn juist als de beste.

Laat je een speler bijvoorbeeld tien wedstrijden spelen, dan wordt hij loyaal en krijgt hij een Chemistry-bonus.  Dankzij de verschillende rollen is geen team meer hetzelfde, ook al spelen twee clubs met exact dezelfde opstelling tegen elkaar.

Vooruitgang

In Parijs kon ook even gespeeld worden met Fifa 14 dat nu voor 75 procent af is. De verschillen met een eerdere demo waren groot. Toen sprongen ballen bijna per definitie van je voet bij de meest simpele aannames en was een sprintje trekken praktisch onmogelijk. Nu zijn deze overdreven veranderingen verder bijgeschaafd en is de game uiterst speelbaar en weer een stukje realistischer.

Zo zijn verdedigers nu meer in het voordeel wanneer een aanvaller de bal te ver voor zich uit speelt. Aanvallers zijn veel minder wendbaar wanneer ze op volle snelheid over het gras denderen. En dus is Fifa 14 effectief een stukje langzamer dan zijn voorganger.

Verschillend

Wat opvalt is dat verschillende spelers verschillende klachten hadden. De ene klaagt dat elke voorzet een goal wordt, bij ondergetekende komt geen enkele hoge bal vanaf de zijkant aan, de ander ziet alle spelers op een kluitje staan waardoor alleen goed opgezette aanvallen voor een goal zorgen en de laatste scoort vooral uit eenvoudige dieptepasses omdat er te veel ruimte ligt.

Die tegenstrijdigheden zijn een prima compliment voor Fifa 14 in de huidige staat. Het betekent dat de game verre van scripted is, dat tactiek de nodige invloed heeft en dat de game voor elke speler anders is. Tel daarbij op de uitgebreide Ultimate Team-modus en onze verwachtingen van Fifa 14 zijn weer een beetje naar boven bijgesteld.

Bekijk screenshots en de uitgebreide versie van deze hands-on

Lees meer over:
Tip de redactie