Bedrijf test live tv-kijken via mobiel in Nederland

Live televisie kijken via mobiele netwerken op tablets en telefoons is binnenkort op beperkte schaal mogelijk in Nederland.

Dat meldt Totaal TV.

Het bedrijf Mobiele TV Nederland gaat gebruikmaken van zogeheten DAB-frequenties om het signaal op te vangen. Het zenderaanbod bestaat momenteel nog slechts uit Nederland 1, Nederland 3 en een compilatiekanaal Het Beste van SBS.

Op korte termijn moet daar een tekenfilmkanaal aan worden toegevoegd en het is hoogstwaarschijnlijk ook mogelijk tegen betaling live voetbalwedstrijden te kijken via Fox Sports (voorheen Eredivsie Live).

Tests

Met de bovengenoemde drie kanalen worden momenteel tests uitgevoerd in de randstad. Om het signaal te kunnen ontvangen is een speciaal apparaatje nodig dat kan worden aangesloten op iOS- en Android-toestellen. Afhankelijk van het product kost de connector zeventig tot honderd euro.

Mobiele TV Nederland maakt gebruik van de T-DMB uitzendnorm, aldus Totaal TV. De vergunning is al sinds 2009 in het bezit en in 2013 moeten de uitzendingen officieel gaan beginnen.

KPN

KPN testte al eens mobiele televisie via het platform MobielTV. Dat werd in 2008 geïntroduceerd, maar in 2011 trok de provider de stekker alweer uit de dienst. Op het hoogtepunt had MobielTV 40.000 gebruikers die gemiddeld negen minuten per dag live tv op hun mobiel keken. In 2011 was het aantal gezakt naar 20.000.

Lees meer over:
Tip de redactie