Het voormalig hoofd van de NSA, Generaal Michael Hayden, heeft in een interview met de Australische krant Australian Financial Review Edward Snowden vergeleken met de terroristen die tijdens een marathon in Boston een bom af lieten gaan.

Dat meldt The Daily Dot. Hayden had in het interview scherpe kritiek op Snowden, maar had voornamelijk weinig goede woorden over voor een maatschappij waarin transparantie als een deugd wordt gezien. Volgens hem is dat een instelling die Amerika in gevaar brengt.

"Het punt is; Wanneer wordt islamitisch fundamentalisme een echte bedreiging voor het land? En vergelijkbaar: Waneer wordt de culturele hang naar transparantie een diepe bedreiging voor het bestaande systeem", stelt Hayden. "Het zijn vergelijkbare problemen."

Hayden verdedigt de handelingen van de NSA en is van mening dat Snowden geen clementie verdient. "Ik denk persoonlijk dat Snowden een erg narcistische, geplaagde jongen is die iets heel ergs heeft gedaan", zegt hij.

Ondanks de kritiek begrijpt hij wel dat Snowden gehandeld heeft vanuit principiële overwegingen. "Het lijkt erop dat hij deze informatie vrijgegeven heeft vanwege zijn ideologische ideeën. Hij denkt dat hij bezig is met iets voor een groter doel, een bijna romantische hang naar een transparante samenleving", aldus Hayden.