De Britse premier David Cameron wil dat zoekmachines zoals Google en Bing zoekresultaten blokkeren als een gebruiker bewust zoekt naar sites of afbeeldingen waar kindermisbruik of -mishandeling op staan.

Dat meldt The Guardian. Cameron zal in een speech op maandag de bedrijven oproepen harder te werken aan een zwarte lijst van zoektermen die het vinden van dat soort content onmogelijk moet maken. Volgens hem hebben bedrijven als Google de "morele plicht" dit te doen.

De Britse regering werkt al langere tijd samen met zoekmachinebedrijven om kindermishandeling op internet de kop in te druken. Dit heeft geresulteerd in een zogenoemd 'splash screen' waarop aangegeven staat dat mensen geconfronteerd kunnen worden met illegale afbeeldingen.

Cameron vindt die schermen echter niet ver genoeg gaan en is van mening dat ze de boodschap moeten bevatten dat mensen hun baan, familie en zelfs toegang tot hun eigen kinderen kunnen verliezen.

Afgrijselijk

De premier is ook van mening dat bedrijven nu een extra tandje bij moeten zetten. Als dat niet voor oktober gebeurt, voelt hij zich genoodzaakt nieuwe wetten aan te nemen die dat afdwingen.

"Sommige zoekacties zijn afgrijselijk en laten meteen weten wat de zieke en kwaadaardige bedoelingen zijn van de zoekende persoon. Dan zouden er helemaal geen zoekresultaten mogen verschijnen", aldus Cameron.

Zoekmachinegiganten hebben echter aangegeven dat Camerons eis technisch gezien vooralsnog niet mogelijk is. Maar Cameron stelt dat de regering alles zal doen wat nodig is om dit probleem aan te pakken. Hij is dan ook van mening dat de bedrijven 'hackathons' moeten organiseren en op die manier wel een oplossing te vinden. Op hackathons komen software-experts bij elkaar om samen te werken aan oplossingen.

"Als er technische obstakels zijn, sta dan niet aan de kant om te roepen dat er niets aan gedaan kan worden. Gebruik jullie hersenen maar om die obstakels uit de weg te helpen" aldus Cameron. "Jullie maken deel uit van de maatschappij en moeten er een verantwoordelijke rol in spelen."