De Nederlandse opsporingsdiensten hebben in 2012 fors meer telefoons en internetverbindingen afgetapt dan in 2011.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie Veiligheid & Justitie.

In heel 2012 kwam het aantal telefoontaps uit of 25.487, 3 procent meer dan in 2011. Het gaat dan om het aantal verschillende telefoonnummers, niet om het aantal afgetapte personen. Het aantal telefoontaps zit ondanks de stijging nog niet op het niveau van 2008. Toen ging het om 26.425 taps, het hoogste cijfer tot nu toe. 

Ook vorderde Nederlandse opsporingsdiensten 56.825 keer historische gegevens. Het gaat dan om bijvoorbeeld het nummer van een beller, het gebelde nummer, de datum of tijdstip van een gesprek of de locatie op het moment dat het gesprek werd gestart.

Internettaps

De stijging van het aantal internettaps is opvallend hoog. Er werden vorig jaar vijf keer meer internetverbindingen afgetapt als het jaar daarvoor. Het gaat in totaal om bijna 17.000 internettaps. De overheid verklaart deze stijging deels door de opkomt van de smartphone. "Wanneer daar een tap op wordt gezet, gaat het technisch gezien om twee taps: één op spraak en één op het datakanaal."

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het ministerie van Veiligheid & Justitie. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Internettaps worden pas sinds 2010 bijgehouden. Toen ging het om 1.704 taps. In 2011 waren dat er al 3.331 en vorig jaar 16.676. Bijvoorbeeld de politie, AIVD en MIVD mogen telefoons en internetverbindingen aftappen.

PRISM

Voor een gesprek of verbinding mag worden afgetapt, is tussenkomst van een rechter nodig. Onlangs onthulde klokkenluider Edward Snowden dat de Amerikaanse overheid massaal communicatie over internet en telefoon aftapt. Daarvoor zou breed toestemming zijn en worden dus ook mensen afgetapt die niet concreet verdacht zijn.

Daarna kwamen ook berichten naar buiten dat Nederlandse inlichtingendiensten al het internetverkeer dat gaat via een van de grootste knooppunten ter wereld af zou tappen.

Vijf dingen die je moet weten over PRISM