De contracten die Apple afdwingt met telecomproviders zijn zo strikt dat ze weinig ruimte overlaten voor concurrentie.

Dat stelt een van de Nederlandse providers tegenover NUtech.

"De contractuele eisen van Apple laten weinig ruimte over voor marktwerking", stelt de bron die verder niet wil ingaan op de precieze eisen van de iPhone-maker. Duidelijk is dat de consument minder keuze krijgt door de contracten.

"De consument is gebaat bij keuze uit meerdere besturingssystemen, die elkaar door concurrentie voortdurend scherp houden", stelt de provider namelijk. "Toch kiezen consumenten ook zelf dagelijks voor Android of iPhone."

Onderzoek

De Europese Commissie onderzoekt machtsmisbruik door Apple en Google op de telecommarkt. De twee techgiganten zouden met besturingssysteem Android en de populaire iPhone druk uitoefenen of providers.

De bedrijven worden beschuldigd van het afdwingen van wurgcontracten, prijsafspraken en zouden providers bijvoorbeeld verbieden andere telefoons direct of gunstiger te verkopen. Apple en Google kunnen deze contracten afdwingen vanwege hun machtsposities op de mobiele markt. Bijvoorbeeld Windows Phone en Blackberry hebben slechts een marktaandeel van enkele procenten.

Onder meer Microsoft, dat Windows Phone ontwikkelt, en Nokia, dat de Lumia-smartphones uitrust met Windows Phone, hebben dan ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie.

"De machtsverhoudingen zijn niet iets nieuws, maar zijn nu wel uitzonderlijker. Van een andere orde. De verschillen zijn veel groter dan voorheen", aldus de bron. Hij bevestigt dat de Nederlandse provider door de Europese Commissie gevraagd is om zijn mening over Apple en Google. Daarna zal worden bepaald of het onderzoek verder gaat.