Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Surface Windows 8

Microsoft verliest 900 miljoen op Surface RT

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft boekte in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2012/2013 een flinke winst ondanks een afboeking van 900 miljoen dollar op zijn tablet Surface RT. 
Door NU.nl/Dennis Mons

De verkoop van dat apparaat viel tegen, zo meldt het bedrijf in het kwartaalreport.

Microsoft liet vorige week nog weten dat de prijs van de tablet met 150 euro daalt. Het goedkoopste model met 32 GB kost nu nog 336 euro. De 64 GB-versie kost 436 euro.

De Surface RT draait op Windows RT, de tabletversie van Windows 8. Op dat systeem zijn volledige pc-programma's niet te gebruiken, maar kunnen alleen de speciale apps uit de Windows Store worden geïnstalleerd. De Surface Pro, met Windows 8 Pro, kan alles wat een normale pc ook kan.

Windows daalt

Microsoft gaf ook aan nog altijd te kampen met een krimpende pc-markt, waardoor de vraag naar het besturingssysteem Windows blijft dalen. Wel ziet het concern een toenemende vraag naar diensten als Office 365, Outlook.com, Skype en Xbox Live. De Xbox-afdeling zag het bedrijfsresultaat dan ook verdubbelen.

Microsoft boekte een nettowinst van 4,97 miljard dollar, waar een jaar eerder nog een verlies in de boeken werd gezet van 492 miljoen dollar. De omzet steeg met bijna 2 miljard dollar tot 19,89 miljard dollar.

Reorganisatie

Bestuursvoorzitter Steve Balmer kondigde vorige week een grote reorganisatie aan waarbij Microsoft zich meer gaat richten op diensten en apparaten dan op softwarepakketten. In de komende maanden zullen er onder meer tablets op de markt komen die draaien op Windows 8.1.

Lees onze review van de Surface RT en Surface Pro


Lees meer over:
Microsoft

Aanbevolen artikelen