
Techbedrijven vragen Obama om openheid over internetspionage
AllThingsD en de Washington Post, die de brief al in handen hebben, zeggen dat in totaal 63 bedrijven en burgerrechtenbewegingen de brief aan Obama en het Amerikaanse Congres hebben ondertekend.
Het is niet voor het eerst dat de bedrijven vragen om meer transparantie. Verschillende bedrijven zeiden eerder al dat ze wilden publiceren hoeveel geheime dataverzoeken ze kregen van inlichtingendienst NSA.
Verschillende bedrijven hebben die data inmiddels opgenomen in hun transparantierapporten, maar er mag niet specifiek worden gezegd hoeveel dataverzoeken van de NSA komen en hoeveel van andere autoriteiten.
Inhoud
De bedrijven willen nu kunnen zeggen hoeveel verzoeken precies van geheime 'FISA-rechtbanken' komen en hoeveel informatie onder de controversiële Patriot Act wordt opgevraagd.
Bovendien moet in een transparantierapport kunnen staan hoeveel gebruikers, accounts en apparaten door de dataverzoeken zijn getroffen, en wat er ongeveer is opgevraagd. De bedrijven willen zeggen hoe vaak er de inhoud van berichten is opgevraagd en wanneer alleen persoonsgegevens of andere informatie is weggegeven, stellen de ondertekenaars van de brief.
Ook zou de overheid zelf een transparantierapport moeten opstellen, vinden de bedrijven. Daarin zou moeten staan hoe vaak informatie in totaal wordt opgevraagd.
Debat
"Deze informatie over hoe en hoe vaak de overheid deze juridische autoriteiten gebruikt is belangrijk voor het Amerikaanse volk, die het recht heeft om een geïnformeerd debat te hebben over de gepastheid van die autoriteiten en hun gebruik", aldus de brief.
"Net als de Verenigde Staten een innovator is geweest op het gebied van het internet en producten en diensten die daar gebruik van maken, zou het ook een innovator moeten zijn als het gaat om het creëren van mechanismes die ervoor zorgen dat de overheid transparant en toerekenbaar is, en burgervrijheden en mensenrechten respecteert."
Verschillende Amerikaanse Congresleden uitten woensdag tijdens een hoorzitting al zorgen over het spionageprogramma van de NSA. De interpretatie van de wet die de Obama-administratie gebruikt zou de daadwerkelijke intentie van de spionagewetten ver overstijgen, zeiden leden van zowel de Democratische als Republikeinse partij.