Een kwart van de Nederlandse huishoudens met internet heeft in 2012 minstens één keer muziek uit illegale bron gedownload.

Dat blijkt uit een onderzoek dat streamingdienst Spotify donderdag publiceert, op basis van Bittorrent-data van Musicmetric. 

In totaal downloadden 1,8 miljoen Nederlandse ip-adressen muziek via Bittorrent. Dat is ruim een kwart van de 6,8 miljoen particuliere breedbandverbindingen in Nederland. Omdat alleen Bittorrent-downloads zijn meegerekend, ligt het werkelijke aantal huishoudens dat muziek downloadt uit illegale bron waarschijnlijk nog hoger.

Volgens de IFPI, de organisatie die de wereldwijde muziekindustrie vertegenwoordigt, is Bittorrent in Nederland wel de voornaamste manier om muziek uit illegale bron te downloaden.

Ip-adressen

Spotify stelt dat de meerderheid van de betrokken huishoudens tussen de één en drie bestanden downloadden. Een relatief kleine groep van ongeveer 180.000 muziekpiraten was goed voor meer dan de helft van alle downloads via Bittorrent. Zij downloadden elk minstens 16 bestanden.

Muziek downloaden is in Nederland niet illegaal. Wel is het uploaden van muziek strafbaar.

Omdat alleen ip-adressen zijn gemeten, is moeilijk te zeggen hoeveel mensen precies muziek hebben gedownload via Bittorrent. Meerdere mensen kunnen één ip-adres delen, maar één persoon kan ook meerdere ip-adressen gebruiken.

Toch valt te stellen dat het downloaden van muziek uit illegale bron steeds minder vaak voorkomt, zegt economisch directeur Will Page van Spotify tegen NUtech. "Je kan zeggen dat dit eerdere wetenschappelijke onderzoeken over de afname van illegaal downloaden ondersteunt." 

Het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam constateerde tussen 2008 en 2011 al een daling van het aantal mensen dat downloadde uit illegale bron, van 4,3 miljoen naar 3 miljoen mensen.

Italië

Spotify vergelijkt muziekpiraterij in Nederland met de situatie in Italië, waar relatief veel meer huishoudens Bittorrent gebruiken om muziek te downloaden (77 procent van alle aansluitingen). Daar worden per ip-adres bovendien meer bestanden gedownload.

Italianen geven ook veel minder uit aan legale digitale muziek. Waar dat in Nederland zo'n 2,66 euro per persoon per jaar is, geeft de gemiddelde Italiaan zo'n 75 eurocent per jaar uit. De Nederlandse digitale muziekmarkt groeide in 2012 met maar liefst 67,7 procent.

In Zweden, het thuisland van Spotify, groeit de muziekmarkt als geheel inmiddels ook weer. Daar wordt ruim 8 euro per persoon per jaar uitgegeven aan digitale muziek. Streaming is daarvan de overgrote meerderheid.

Artiesten

Onlangs raakte Spotify in opspraak omdat Thom Yorke, de zanger van Radiohead, zijn muziek van de dienst af haalde. Hij stelde dat nieuwe artiesten te weinig verdienen aan streamingdiensten. Spotify betaalt zo'n 0,4 eurocent per stream aan rechthebbenden.

In totaal zegt Spotify inmiddels ruim 500 miljoen dollar aan royalty's te hebben uitbetaald aan eigenaren van auteursrechten. Het is echter niet duidelijk hoeveel geld er daadwerkelijk bij artiesten terecht is gekomen, en hoeveel naar labels en uitgevers is gegaan.

Volgens Page van Spotify is in Zweden gebleken dat sinds de introductie van de streamingdienst meer Zweedse artiesten de hitlijsten hebben weten te halen. Ook zouden Zweedse platenlabels meer artiesten vertegenwoordigen sinds de muziekmarkt weer groeit. 

Ook Nederland heeft nu de kans om de muziekindustrie weer te laten groeien, meent Page. "Jullie hebben een ongelofelijk goede concertindustrie, maar de platenindustrie is maar een fractie van wat hij zou moeten zijn."