Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat digitale hulpmiddelen zoals computers of tablets er niet voor zorgen dat kinderen beter gaan schrijven.

Dat meldt Arstechnica. Uit het onderzoek - uitgevoerd door onderzoeksbureau Pew Research onder duizenden leraren - blijkt dat "technologie wel helpt wat betreft het delen van werk met anderen".

De leraren merken echter niet dat het schrijven er beter op wordt, of ze vinden dat het er zelfs op achteruit gaat.

Het resultaat is volgens Pew Research niet verrassend, omdat kinderen tegenwoordig vaak in afkortingen en internettaal typen. Van de leraren stelt 40 procent dan ook dat technologie ervoor zorgt dat leerlingen "slechte spelling en grammatica gebruiken".

Bijna 70 procent van de ondervraagden zegt dat het juist waarschijnlijker is dat leerlingen door digitale hulpmiddelen het schrijven afraffelen en weinig moeite doen om formeler te leren schrijven.

YOLO

Jongeren gebruiken steeds vaker afkortingen en internettaal. De Britse organisatie Know the Net is dan ook van mening dat ouders moeten weten waar hun kinderen het over hebben, ook vanwege hun veiligheid.

Uit onderzoek van die organisatie blijkt dat slechts drie op de tien ouders weet wat termen als LMIRL, 'frape', YOLO, ASL en POS betekenen.

De minst begrepen term bleek LMIRL, dat staat voor 'let's meet in real life' (laten we in het echt ontmoeten). Slechts 8 procent wist de betekenis van de afkorting. Dat zou er volgens Know the Net op kunnen wijzen dat ouders misschien niet altijd weten dat hun kinderen afspreken met andere mensen die ze online hebben ontmoet.