Het gebruik van informatie uit het aftapprogramma PRISM door de Britse inlichtingendienst GCHQ was legaal.

Een Parlementaire Commissie heeft woensdag besloten dat het gebruiken van informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA niet in strijd met de wet is.

Data uit PRISM is verzameld nadat hiervoor door een geheime rechtbank een bevel is uitgeschreven. Er is dus een rechterlijke toetsing geweest en bovendien is er geen sprake van 'brede verzameling', zo stelt de commissie in een rapport.

De commissie kreeg van GCHQ te zien wanneer er gegevens uit PRISM werden opgevraagd en waarom. Ook kregen de parlementariërs te zien van wie er allemaal informatie werd afgeluisterd. Daaruit bleek dat geen wetten werden overtreden.

Wel zegt de commissie het 'complexe samenspel' tussen het aftappen en de Britse mensenrechtenwet verder te willen onderzoeken. Hoe en wanneer dit precies gaat gebeuren, wordt niet duidelijk gemaakt.

Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar de rol van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD in het PRISM-schandaal. De onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) zal vermoedelijk aan het eind van de zomer verslag uitbrengen.

Vijf dingen die je moet weten over PRISM

Alles over het afluisterprogramma in ons dossier