
Urine laadt mobieltje op in nieuw onderzoek
De stroom werd gegeneerd door microbiële brandstofcellen. Daarin zitten kleine organismen die normaal gesproken worden gevonden in de grond of in menselijke ingewanden.
"Die kleine organismes in de microbiële brandstofcel eten de brandstof die we ze geven", zegt Ioannis Ieropoulos, onderzoeker bij het Bristol Robotics Laborotory. In een video laat hij zien hoe het werkt.
"Door dit te eten, het af te breken, produceren ze elektronen. Die zijn de elektriciteit die we zien als output van de microbiële brandstofcel. Urine is ontzettend goed als brandstof voor die micro-organismen."
Afval
"Als we van één product zeker weten dat het nooit op raakt, is dat onze urine", aldus Ieropoulos. "Het mooie aan deze brandstof is dat we niet hoeven te vertrouwen op de onregelmatige kracht van de wind of de zon; we hergebruiken afval om energie op te wekken."
De onderzoekers wisten na 24 uur genoeg energie te creëren om de telefoon 25 minuten aan te houden. Er kon 6 minuten worden gebeld en er werden meerdere sms'jes ontvangen en verstuurd met de Samsung E2121b. Voor smartphones zou vermoedelijk meer energie nodig zijn dan momenteel kan worden opgewekt met urine.
Het onderzoek werd onder meer gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation, het filantropische initiatief van de mede-oprichter van Microsoft en zijn vrouw. Zij zien energie uit urine als een mogelijke oplossing voor stroomvoorziening in ontwikkelingslanden.