GroenLinks, in het Europees parlement deel van de Groenen, vindt dat Eurocommissaris Kroes haar nieuwe regels omtrent netneutraliteit een stuk duidelijker moet maken.

Eurocommissaris Kroes maakte vorige week tijdens een toespraak tegenover het Europees Parlment in Brussel haar plannen voor onder andere netneutraliteit duidelijk. In het verleden noemde Kroes netneutraliteit een zaak die per land democratisch geregeld moest worden, ze was tegen één Europese richtlijn op dat gebied.

Tijdens haar toespraak pleitte Koes echter juist voor netneutraliteit voor heel Europa. "Ik ga netneutraliteit garanderen", zei de Eurocommissaris tijdens haar toespraak. Daarbij noemde ze het afknijpen of blokkeren van bepaalde online diensten nog oneerlijk voor de gebruiker.

Een gelekt concept (.pdf) van wat de betreffende wet moet worden stelt netneutraliteit echter niet verplicht. In plaats daarvan staat het voorstel toe dat internetdiensten afspraken maken met providers over de te leveren internetsnelheid. Onder de Nederlandse wet moeten alle diensten gelijk worden behandeld.

"Kroes hamert de laatste tijd op Twitter op netneutraliteit en zegt 'bij mij is het in goede handen'", stelt Judith Sargentini, Europarlementariër GroenLinks, tegenover Webwereld. "Als ze dat echt meent, dan neem ik aan dat ze de tekst nog zal aanpassen mét een brede en duidelijke definitie van netneutraliteit. Want dit hoort haar toets der kritiek niet te doorstaan."

Duidelijker

Ook de Christendemocraten en de Liberalen in het Europarlement vinden dat Kroes haar definitie van netneutraliteit duidelijker moet formuleren. Daarmee is een ruime meerderheid van het parlement tegen het voorstel zoals dat er nu ligt.

Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) is vooral bezorgd dat netneutraliteit in andere landen niet wordt nageleefd met de verwoording die nu in het conceptvoorstel staat, zo stelt hij tegenover NUtech.

Hij vergelijkt netneutraliteit met de energiemarkt: hoewel die in Nederland is geliberaliseerd, maakt in veel landen een voormalig staatsbedrijf nog de dienst uit. Daarom pleit hij voor 'hardere taal en een scherpere insteek'.

De definitieve versie van het brede pakket digitale maatregelen waar ook de netneutraliteit onder valt, wordt in september gepresenteerd. Het Europarlement stemt er naar verwachting in het voorjaar van 2014 over.