De Britse douane mag gegevens van de smartphones van passagiers halen, zonder dat daar een redelijke verdenking voor nodig is.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph maandag.

De gegevens kunnen 'zo lang als nodig is' bewaard worden, stelt de krant. Onder meer gesprekshistorie, contacten en foto's kunnen worden bewaard. Van e-mails kunnen alleen 'metadata' worden opgeslagen - wie met wie mailt - maar niet de inhoud.

David Anderson, een rechter die is aangewezen om de anti-terrorismewetten van het Verenigd Koninkrijk te controleren, zal de macht van de douane naar verwachting onder de loep nemen.

Terrorisme

"Informatie die van mobiele telefoons is gehaald aan de grens is zeer nuttig geweest voor het verstoren van terroristen en hun vervolging", aldus Anderson. "Maar gewone reiziers moeten weten dat hun privé-informatie niet zonder goede reden kan worden afgenomen, of langer worden bewaard door de politie dan nodig is."

Per jaar worden zo'n 60.000 mensen 'onderzocht' als ze Groot-Brittannië in proberen te komen. Van hoeveel mensen data wordt bewaard is onduidelijk.

Britse politie-agenten hebben al vergelijkbare bevoegdheden. Informatiecommissaris Christopher Graham, die de bescherming van persoonsgegevens in de gaten moet houden, onderzoekt momenteel of die bevoegdheden wettelijk en gepast zijn.