Zaterdag 20 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Drie verdachten aangehouden na schietpartij middelburg

Nationale Recherche doorzoekt woning Lulzsec-lid

De Nationale Recherche heeft op verzoek van de Verenigde Staten huiszoeking gehouden bij een 22-jarige man uit Dordrecht. De persoon is mogelijk betrokken bij het los-vast hackerscollectief Lulzsec.
Door NU.nl/Brenno de Winter

Dat vertelt Sven S. in een chatkanaal van Lulzsec. Volgens S. zijn bij de inval twee desktopcomputers, een laptop, meerdere harde schijven, usb-sticks, een verborgen camera, 30 CD's en DVD's, vijf floppydiscs, 6 micro SD-kaarten en iets dat 'in een krant zat gewikkeld' in beslag genomen.

Verenigde Staten

“Er is nooit uitgelegd waarom de inval werd gedaan”, schrijft S. in de chat. “Ze hebben geweigerd om informatie over de zaak te geven. Ik kreeg niet meer (te horen – redactie) dan dat het was 'verzocht door de Verenigde Staten' en een vage hint dat het te maken had met Anonymous.”

De doorzoeking werd uitgevoerd door de het Team High Tech Crime (THTC) van de Nationale Recherche, waarbij volgens S. ook een Amerikaanse agent aanwezig was. Omdat deze zich niet voorstelde of legitimeerde was het niet direct duidelijk voor welke dienst deze werkt. Wel is bekend dat de FBI een medewerker bij THTC gestationeerd heeft om verzoeken sneller af te wikkelen.

Lulzsec

S. staat bekend als iemand met veel technische gaven en een begrip van beveiliging, waaronder cryptografie (versleuteling). Hij bezoekt chatkanalen van het los-vast hackerscollectief Lulzsec.

Een zegsman van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover NUtech dat er een doorzoeking is geweest. In het belang van het onderzoek kan hij niet aangeven wat de precieze reden van de inval is geweest. Wel bevestigt hij dat de nodige gegevensdragers in beslag zijn genomen.


Lees meer over:
anonymous

Aanbevolen artikelen