Ruim 4 procent van de omzet in de Nederlandse boekenmarkt wordt gecreëerd door de verkoop van e-books.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Boekhuis, die door onderzoeksbureau GfK zijn getoond aan NUtech.

De fysieke boekenverkoop was in mei nog goed voor 95,9 procent van alle omzet in de sector. Wel stijgt het aandeel van e-books. In 2012 waren e-books nog goed voor 2,5 procent van de omzet. Er werden toen al 75 procent meer e-books verkocht dan in 2011.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. Gegevens: CB/ ePagine / KVB-smb / GfK. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De digitale boekenmarkt in Nederland loopt ver achter op die van verschillende Engelstalige landen. In 2012 waren e-books goed voor 22,5 procent van alle boekenomzet in de VS. In Canada was dit 15 procent en in het Verenigd Koninkrijk 12 procent. Zowel in de VS als het Verengigd Koninkrijk kopen klanten van Amazon meer boeken voor hun Kindle dan gedrukte exemplaren.

Ook Frankrijk liep in 2012 nog iets voor op de Nederlandse e-booksmarkt, met een aandeel van 3 procent van het totaal. In Duitsland werd slechts 2,4 procent van de omzet geboekt door de verkoop van e-books.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van de nationale brancheverenigingen voor de boekenmarkt. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Tablets

De markt voor e-books lijkt in Nederland inmiddels langzaam op gang te komen. Polare, de winkelketen waarin Selexyz en De Slegte zijn opgegaan, zegt dat 4,5 procent van de online omzet uit e-bookverkoop komt.

"De verwachting is wel dat dit percentage langzaam zal stijgen, omdat steeds meer mensen thuis tablets hebben", stelt een woordvoerder van Polare tegenover NUtech. Zowel de verkoop van iPads en Android-tablets als van e-readers met een e-ink-scherm zal hieraan bijdragen, verwacht de keten.

Vakantie

Bij Bol.com is 10 procent van alle verkochte Nederlandse boeken digitaal. Volgens de site stijgt dat aandeel bovendien snel.

Omdat steeds meer titels verkrijgbaar zijn als e-book en omdat deze ook vaak goedkoper zijn dan gedrukte versies, beginnen steeds meer mensen digitaal te lezen. Bovendien vinden veel mensen het fijn dat ze geen zware boeken meer mee hoeven te nemen op vakantie, stelt woordvoerder Maurice Nieuwland van Bol.com.

Daarnaast worden apparaten om boeken op te lezen steeds goedkoper. De Sony Reader, een 6 inch e-reader, is zelfs het bestverkochte artikel uit het volledige assortiment van Bol.com.