Er worden in Nederland steeds meer losse telefoons zonder simkaart of abonnement gekocht. Ongeveer een derde van de Nederlanders kiest hiervoor.

Dat blijkt uit gegevens die GfK Retail and Technology desgevraagd aan NUtech heeft verstrekt.

In mei 2013 werd 35 procent van alle telefoons (smartphones én feature phones) los zonder simkaart of abonnement gekocht. 18 procent ging voor een prepaidtelefoon met een simkaart erin en de meerderheid (47 procent) kocht een telefoon met abonnement.

Een jaar geleden stond de verkoop van losse telefoons zonder simkaart nog op slechts 26 procent. Toen was de verkoop van prepaidtelefoons met 28 procent zelfs groter. Een toestel zonder simkaart kan bijvoorbeeld worden gebruikt in combinatie met een sim only-abonnement.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van GfK. Bekijk hier een grote versie. Getallen zijn door de GfK afgerond en tellen niet op tot 100 procent. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De populariteit van toestellen met een abonnement blijft ongeveer gelijk en schommelt tussen de 43 en 47 procent. Uit recent onderzoek bleek dat mensen steeds langer met hun telefoon doen voor ze een nieuwe kopen