Microsoft heeft nauw samengewerkt met Amerikaanse inlichtingendiensten, zodat de communicatie van zijn klanten onderschept kon worden. Zo hielp het bedrijf de National Security Agency om Microsofts eigen encryptie te omzeilen.

Dat blijkt uit geheime documenten die zijn aangeleverd door klokkenluider Edward Snowden, meldt The Guardian donderdag. 

Volgens de Britse krant geven de documenten een beeld van de verregaande samenwerking tussen techbedrijven en Amerikaanse inlichtingendiensten in de afgelopen drie jaar. 

Encryptie

Zo tonen de documenten aan dat Microsoft de National Security Agency (NSA) hielp zijn encryptie te omzeilen, opdat de Amerikaanse veiligheidsdienst online chats op het nieuwe Outlook.com-portaal kon onderscheppen. De dienst zou pas gelanceerd zijn nadat het omzeilen van de encryptie mogelijk was gemaakt.

Daarvoor had de NSA al toegang tot e-mailberichten op Outlook.com (inclusief Hotmail). De inlichtingendienst kon e-mails inzien alvorens deze werden versleuteld, meldt The Guardian. 

SkyDrive en Skype

Daarnaast zou het bedrijf dit jaar hebben samengewerkt met de FBI om de NSA via aftapprogramma PRISM eenvoudiger toegang te verschaffen tot cloudopslagdienst SkyDrive.

Verder wijzen de documenten uit dat Microsoft-dochter Skype vorig jaar met inlichtingendiensten heeft samengewerkt om ervoor te zorgen dat er naast normale audiochats, ook videogesprekken konden worden verzameld via PRISM. 

Overigens werkte Skype al mee met het aftapprogramma voordat het werd overgekocht door Microsoft. Sinds februari 2011 - acht maanden voor de overname door Microsoft - kunnen 'telefoongesprekken' via Skype worden afgeluisterd door de NSA.

FBI

Ook zou Microsoft hebben samengewerkt met de Data Intercept Unit, een FBI-afdeling die zich bezighoudt met het onderscheppen van gegevens. 

Doel van deze samenwerking was om de inlichtingendiensten te helpen eventuele problemen te "begrijpen" met een functie van Outlook.com die gebruikers in stelt staat om e-mailaliassen aan te maken.

Samenwerking

De geheime documenten zouden ook meer inzicht verschaffen in de wijze waarop verschillende Amerikaanse inlichtingendiensten samenwerken om communicatie van verdachten te onderscheppen via aftapprogramma PRISM.

Zo stelt The Guardian dat het materiaal dat via PRISM wordt verzameld, routinematig wordt gedeeld met de FBI en CIA. 

Geautomatiseerd

Een van de geheime documenten - een nieuwsbrief van 3 augustus 2012 - beschrijft hoe de NSA het delen van PRISM-materiaal met de twee andere inlichtendiensten had geautomatiseerd. 

De NSA zou speciale software gebruiken die de FBI en CIA in staat stelt om alle zoektermen te zien die de NSA toewijst aan PRISM en alle informatie te kopiëren die verbandhoudt met die zoektermen.

PRISM

Verschillende geheime documenten, geopenbaard door de 29-jarige oud-NSA-medewerker Edward Snowden, suggereerden begin juni dat de NSA via zijn aftapprogramma PRISM directe toegang heeft tot de systemen van grote Amerikaanse techbedrijven als Microsoft, Facebook, Yahoo, Google en Apple. 

Via het aftapprogramma zou de veiligheidsdienst alle communicatie van de klanten van de techbedrijven kunnen inzien en afluisteren.   

Ontkenning

Microsoft ontkende in juni dat het Amerikaanse veiligheidsdiensten directe en onbeperkte toegang geeft tot zijn servers. "We leveren alleen klantgegevens als we een wettelijk bevel of dagvaarding krijgen, en nooit op een vrijwillige basis", aldus het bedrijf destijds. "Bovendien voldoen we alleen aan verzoeken over specifieke accounts of identificatiemiddelen."

In een reactie aan The Guardian liet Microsoft donderdag weten bij deze verklaring te blijven.

Vijf vragen en antwoorden over aftapprogramma PRISM
Lees alles over aftapprogramma PRISM in ons dossier