Ongeveer 40 procent van de kinderen van 10 tot en met 14 jaar maakt gebruik van Hyves. Twitter en Facebook zijn veel populairder onder 14- tot 17-jarigen en ook Instagram blijkt populair.

Dat wordt duidelijk uit een onderzoek van Mijn Kind Online en Kennisnet. Na een kwalitatief onderzoek met 47 leerlingen is een brede enquête gehouden onder 1513 tieners van 10 tot en met 17 jaar.

Hyves wordt het meest gebruikt door 13-jarigen. Daar maakt 46 procent minimaal elke maand gebruik van het Nederlandse sociale netwerk. Ook onder 10- tot en met 13-jarigen is Hyves populair. Uit eerder onderzoek bleek dat de populariteit van Hyves hard terugloopt. Inmiddels maakt nog 9 procent van alle Nederlanders gebruik van het sociale netwerk.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Mijn Kind Online. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Onder tieners is dat dus veel hoger. Bij de 17-jarigen, met het laagste gebruikspercentage, is nog 22 procent actief op Hyves. Zoals verwacht zijn Facebook en Twitter het populairst. Zo gebruikt 94 procent van de 16-jarigen Facebook en is 68 procent van de 15-jarigen actief op het sociale netwerk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de helft van de 11-jarigen een smartphone heeft. Onder 13-jarigen is dit al 89 procent.