Onderzoekers 3d-printen vloeibaar metaal

Onderzoekers zijn erin geslaagd vloeibaar metaal te 3d-printen. Daardoor wordt het mogelijk metalen onderdelen voor bijvoorbeeld elektronica te printen.

Normaal gebruiken 3d-printers plastic en zou vloeibaar metaal samensmelten. De onderzoekers van de North Carolina State University hebben een technologie ontwikkeld waardoor vloeibare metalen bij kamertemperatuur een soort vliesje krijgen. Op die manier behouden ze hun geprinte vorm.

Daardoor is het mogelijk bijvoorbeeld metalen onderdelen voor elektronica te 3d-printen. Iets dat tot nu toe niet mogelijk was met de huidige printers die van plastic gebruikmaken. De onderzoekers zijn er ook in geslaagd flexibele metalen draden te printen.

Het 3d-printen van metalen onderdelen zorgt ervoor dat eenvoudig, snel en goedkoop prototypes kunnen worden ontwikkeld. Ook het productieproces kan goedkoper worden. De technologie is echter nog niet klaar voor commercieel gebruik. 

Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van 3d-printen. Zo heeft een ontwerper hygiënisch open gips ontwikkeld dat uit een 3d-printer komt, kunnen normale voorwerpen met een 3d-geprinte set in een drone worden veranderd en is ook het 3d-printen van voedsel al mogelijk.

Lees meer over 3d-printen

Lees meer over:
Tip de redactie