Microsoft wil dat voor april 2014 nog slechts 10 procent van de Windows-gebruikers van Windows XP gebruikmaakt. Nu is dat nog zo'n 40 procent.

Vanaf april 2014 zal Microsoft het elf jaar oude Windows XP niet meer ondersteunen, Dat betekent dat er geen veiligheidsupdates meer worden uitgerold en gebruikers dus kwetsbaar zijn voor lekken.

Dat Microsoft de ondersteuning na twaalf jaar stopzet is niet vreemd, het is echter nog wel een uitdaging voor het bedrijf om gebruikers binnen 273 dagen te laten overstappen. Vooral veel zakelijke gebruikers zitten nog op XP.

Erwin Visser, General Manager Windows Commercial, vertelde tijdens de partnerconferentie van Microsoft dat er de komende 273 dagen elke dag 586.000 pc's moeten overgaan van Windows XP naar Windows 7 of 8, zo meldt Zdnet.

Als dat gebeurt, gebruikt niemand meer XP op 8 april 2014, wanneer de ondersteuning stopt. Microsoft richt zich echter niet op een aandeel van 0 procent, maar wil wel dat XP op minder dan 10 procent van alle Windows-computers staat.

In april ontdekte NUtech dat er nog 2,7 miljoen Nederlanders gebruikmaken van Windows XP. Zo'n 40 procent van de bedrijven gebruikte het besturingssysteem toen nog.

32 miljard dollar

De overstap van XP naar Windows 7 of 8 is niet alleen een uitdaging, maar ook een kans. Bedrijven geven gemiddeld 200 dollar per pc uit om over te stappen, aldus Visser. Dat levert Microsoft en partners zoals hardwarefabrikanten potentieel 32 miljard dollar op.

Microsoft zal kleine bedrijven de komende maanden bewust maken van het belang te updaten. Bovendien zijn er diverse programma's waarmee Microsoft mensen probeert te stimuleren over te stappen. Daarnaast werkt het bedrijf samen met bijvoorbeeld HP voor goedkopere aanbiedingen wanneer mensen hun Windows XP-pc inwisselen voor een Windows 8-variant.

Windows 8.1

In het najaar zal Microsoft Windows 8.1 uitbrengen met diverse belangrijke veranderingen aan het besturingssysteem. NUtech had al de kans met de grote update aan de slag te gaan. Bekijk onze voorlopige bevindingen.