Apple wil dat een importverbod op oudere iPhones en iPads in de VS wordt uitgesteld.

Begin juni besloot de Amerikaanse handelscommissie ITC dat Apple een patent van Samsung had geschonden, en dat het importeren van de iPhone 4, iPhone 3G en 3GS en de iPad 3G en iPad 2 3G daarom niet meer zou mogen.

De nieuwere telefoons en tablets van Apple gebruiken een ander onderdeel om mobiele data te versturen, waardoor het patent van Samsung niet meer werd geschonden. Die toestellen zouden dus niet worden beïnvloed door het importverbod.

Apple zegt dat het moeilijker zal zijn om nieuwe klanten te winnen als het de iPhone 4 en iPad 2 niet meer mag verkopen, meldt GigaOm. Het bedrijf biedt die oudere toestellen aan voor lagere prijzen, om Apple-apparaten toegankelijker te maken.

Providers

Bovendien zou het importverbod een strop betekenen voor de providers waar Apple in de VS mee samenwerkt, omdat die de toestellen al hebben besteld. "De providers kunnen een concurrentienadeel tegemoet zien, omdat het bevel ze verbiedt deze populaire instapmodellen aan te bieden", aldus Apple in een document dat het naar een federale rechtbank heeft gestuurd.

Terwijl Apple het patent in kwestie aanvecht bij een rechtbank, wil het bedrijf daarom dat het importverbod een halt wordt toegeroepen. Apple zegt te verwachten dat de rechter het patent van Samsung ongeldig zal verklaren.

Misbruik

Eerder vielen Apple en Samsung elkaar al openlijk aan over de zaak. Apple beschuldigde zijn Zuid-Koreaanse concurrent van machtsmisbruik.

Samsung zou zoegenoemde 'standaard-essentiële patenten' misbruiken. Normaal moeten voor die patenten op essentiële technologieën licenties worden verkocht tegen een 'redelijke' prijs, maar Samsung zou dat niet doen. 

Samsung ontkent dit zelf en zegt dat het zijn patentportfolio te danken heeft aan decennialang onderzoek naar mobiele technologieën.

Schadevergoeding

Apple en Samsung staan in november opnieuw tegenover elkaar in de rechtszaal. Dan wordt de uiteindelijke schadevergoeding bepaald in een andere patentzaak, die Samsung van Apple verloor. 

Eerder legde de rechter een boete van ruim een miljard dollar op aan Samsung, maar het te betalen bedrag wordt nu opnieuw vastgesteld, en kan dus nog stijgen of dalen.