Als het aan Eurocommissaris Neelie Kroes ligt wordt het vanaf september makkelijker voor Europese telecomaanbieders hun diensten in heel Europa voor één prijs aan te bieden.

In een toespraak tegenover het Europees Parlment in Brussel deed Eurocommissaris Neelie Kroes een voorschot op het wettenpakket dat ze in september van dit jaar wil doorvoeren.

Het wordt volgens Kroes veel eenvoudiger voor telecomaanbieders om in elk land tegen dezelfde kosten dezelfde diensten aan te bieden. Om dat te bereiken gaat Europa meer standaarden hanteren en veel van de nodeloze regelgeving voor internet- en telecomaanbieders schrappen.

Nu houden veel Europese landen er nog hun eigen regels op na als het gaat om internet, telecom en het gebruik van het mobiele spectrum.

Door de Europese grenzen voor providers te schrappen kunnen de telecomaanbieders één groot bedrijf worden. Nu opereren aanbieders als Vodafone en T-Mobile, die ook in andere Europese landen actief zijn, nog relatief onafhankelijk van elkaar.

Reizen

Voor Europeanen betekenen de wetswijzigingen volgens Kroes dat belminuten, sms'jes en internetteggoed ook tijdens reizen binnen Europa geldig blijven. "Vaak is onze telefoon nog de enige herinnering dat we binnen Europa landsgrenzen hebben. Dat moet veranderen", aldus Kroes.

Ook zou bellen naar andere nummers binnen Europa in principe niet meer mogen kosten dan bellen binnen eigen landsgrenzen.

Netneutraliteit

Kroes pleitte ook voor een Europese netneutraliteit. Het afknijpen of blokkeren van bepaalde online diensten of delen van het internet is volgens Kroes oneerlijk tegenover gebruikers. Maandag bleek nog dat één op de vijf Europeanen wel eens last heeft van internetblokkades.

"Ik ga netneutraliteit garanderen", stelde Kroes resoluut. Daarnaast worden contracten van providers transparanter, zodat gebruikers weten waar ze aan toe zijn. Ook moet het wisselen van aanbieder gemakkelijker worden.

Eerder was Kroes nog van mening dat netneutraliteit democratisch per land gereld moest worden. Daar kwam de Eurocommissaris al op terug, nu zegt ze ook stappen willen ondernemen tegen providers die verbindingen afknijpen.