Smartphones kunnen mogelijk levens redden als ze worden gebruikt om te waarschuwen voor aardbevingen.

Wetenschappers van het California Institute of Technology hebben een speciale 'aardbevingsapp' ontwikkeld. Vooral voor ontwikkelingslanden kan het systeem een uitkomst zijn.

''Het aantrekkelijke aan smartphones is dat er veel dingen ingebouwd zijn'', legt ontwikkelaar Richard Guy uit tegenover de BBC. Zo zit in veel telefoons een versnellingsmeter die trillingen kan detecteren. De locatie is bekend dankzij GPS en iedere telefoon heeft een ingebouwde klok.

Risicogebied

Als genoeg mensen de app installeren, kan een computersysteem redelijk goed bepalen waar en wanneer trillingen plaatsvinden. Nadat de gegevens zijn geanalyseerd, kan via het programma snel een waarschuwing worden verstuurd aan mensen in het risicogebied.

De techniek heeft bij lange na niet de kwaliteit van professionele meetstations, erkent Guy. Gebruik in eigen land ligt niet voor de hand; de VS beschikken al over een geavanceerd waarschuwingssysteem. Bij vals alarm liggen bovendien schadeclaims op de loer.

Het programma is volgens de makers wel interessant voor ontwikkelingslanden die zich geen duur waarschuwingssysteem kunnen permitteren, maar waar wel steeds meer mensen over een smartphone beschikken.