Het Nederlandse bedrijf Mobileye heeft 400 miljoen dollar (312 miljoen euro) opgehaald voor onder meer de ontwikkeling van een betaalbare zelfrijdende auto.

De investering brengt de totale waarde van Mobileye op zo'n 1,5 miljard dollar (1,17 miljard euro). Vijf investeerders steken geld in het Nederlandse bedrijf.

Mobileye ontwikkelt al 14 jaar technologieën voor de auto-industrie. Het werkt onder meer samen met Volvo, General Motors en BMW. De systemen van het bedrijf monitoren bijvoorbeeld de snelweg en waarschuwen als er iets opduikt. Ook kan de technologie ervoor zorgen dat de auto in de juiste rijbaan blijft.

Naast diverse andere technologieën werkt Mobileye ook aan een betaalbare zelfrijdende auto. Vooral Google heeft de afgelopen tijd aandacht gekregen met een zelfrijdende auto die al in diverse Amerikaanse staten de weg op mag.

Mobileye wil een goedkopere versie ontwikkelen die niet per se alle handelingen overneemt, maar wel grotendeels zelf kan rijden. Door veel minder technologie en hardware te gebruiken moet de auto veel goedkoper worden. Zo worden onder meer minder camera's gebruikt. "Het is een camera en een chip, geen exotische technologie", aldus Ziv Aviram, CEO van het Nederlandse bedrijf.

Europa

Aviram wil de eerste auto's in 2016 op de weg hebben en de nieuwste investering kan daarbij helpen. Voordat dit in Europa mogelijk is, moet regelgeving worden aangepast. Het CDA pleitte onlangs nog voor snelle aanpassing van de regels om ruim baan te maken voor zelfrijdende auto's.

Mercedes, dat geen gebruikmaakt van de technologie van Mobileye, toonde in mei al de deels zelfrijdende S-klasse die later dit jaar in de verkoop gaat.