Facebook rolt na een half jaar testen de uitgebreide zoekfunctie Search Graph uit. De komende weken zullen honderden miljoenen gebruikers de nieuwe dienst kunnen gaan gebruiken.

Dat heeft het sociale netwerk zondagnacht bekendgemaakt.

Het gaat in eerste instantie alleen om gebruikers in de Verenigde Staten en andere gebruikers die de taalinstellingen van Facebook op Engels hebben staan. Daarna zullen ook andere talen volgen.

Graph Search laat gebruikers zoeken op bijvoorbeeld een restaurant in Amsterdam dat vrienden leuk vinden of vrienden die film A en film B leuk vinden. De nieuwe zoekfunctie moet het eenvoudiger maken dingen te vinden op Facebook.

Op dit moment is het nog vrij lastig om een specifieke foto of onderwerp dat een vriend 'geliked' heeft te vinden. Met Search Graph worden mensen, foto's, locaties en bijvoorbeeld merken en producten die 'geliked' zijn doorzoekbaar. De afgelopen zes maanden heeft Facebook diverse gebruikers de nieuwe dienst laten testen en het bedrijf gelooft dat Search Graph klaar is voor het grote publiek, zo schrijft ABC News.

Facebook maakt de uitrol later maandag officieel bekend, maar deelde al informatie met ABC News en the New York Times. Vanaf maandag zullen de eerste gebruikers de nieuwe dienst zien verschijnen en binnen enkele weken moeten alle Engelstalige gebruikers Search Graph tot hun beschikking hebben.

Later zal de zoekfunctie uitgebreid worden met statusupdates en reacties. Ook een mobiele versie wordt momenteel nog ontwikkeld.

Privacy

Het sociale netwerk stelt dat de zoekfunctie geen vervanging is voor Bing of Google: "Graph Search is geen web search. We doen niet na wat Bing en Google doen, maar we maken het eenvoudiger voor mensen om dingen te vinden op Facebook."

Hoewel Facebook geen nieuwe informatie openbaar maakt zijn er toch zorgen rond privacy. Alle gedeelde informatie is nu eenvoudig inzichtelijk. Facebook zal daarom gebruikers die Search Graph kunnen gebruiken een waarschuwing geven door middel van een kleine pop-up over de privacyinstellingen.

Uit eerder onderzoek van NUtech bleek al dat Nederlanders massaal hun privacyinstellingen hebben aangepast en zich bewust zijn van wat er openbaar is. Toch is er over bepaalde informatie onduidelijkheid en blijft het sociale netwerk kritiek krijgen op de privacyinstellingen.

Vijf dingen die je moet weten over Facebook en privacy