Een onlangs ingediende patentaanvraag van Apple, over het combineren van verschillende laptopaansluitingen in één poort, zorgt voor onrust in de aanvoerketen van de computerindustrie.

Dat meldt Digitimes vrijdag. De Taiwanese techsite stelt dat diverse toeleveranciers van laptoponderdelen zich grote zorgen maken om de patentaanvraag. 

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, heeft Apple volgens de anonieme bronnen van Digitimes opnieuw een voetje voor in de strijd om de slankste en meest compacte laptops.

De patentaanvraag draait om het samenvoegen van meerdere aansluitingen op een laptop in één fysieke poort. Zo zou een usb-aansluiting kunnen worden gecombineerd met een SD-kaartopening.

Ruimtebesparing

Volgens Kuang Ying, een Taiwanese fabrikant van dergelijke aansluitingen, is een SD-kaartopening gemiddeld 2,71 centimeter breed, en een usb-poort 1,35 centimeter. Als de twee aansluitingen worden gecombineerd, wordt er zo'n 12 à 13 millimeter aan ruimte bespaard. 

Deze ruimte kan worden gebruikt om laptops kleiner en slanker te maken of meer functies toe te voegen, aldus Digitimes.

Eerder zou Apple zijn concurrentie in een vergelijkbaar parket hebben gebracht, toen het bedrijf in juni vorig jaar zijn nieuwe MacBook Air-design patenteerde. Dit industriële, wigvormige ontwerp maakte volgens de Taiwanese toeleveranciers compactere en lichtere laptops mogelijk.

Lees onze review: Nieuwe MacBook Air met indrukwekkende accuduur