Samsung brengt vanaf augustus twee ultra hd-tv's naar Nederland. Het gaat om een 55 inch en 65 inch-tv.

Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Samsung verkoopt al een 85 inch ultra hd-tv in Nederland. De kleinere modellen zullen worden verkocht voor respectievelijk 4999 euro en 6999 euro. Daarmee hebben de tv's bijna dezelfde prijs als vergelijkbare modellen van Sony.

Sony verkoopt de 55 inch ultra hd-tv in Nederland voor 4500 euro en de 65 inch-versie voor 7000. LG komt ook nog dit jaar met dezelfde formaten ultra hd-televisies naar Nederland. Prijzen zijn nog niet bekend.

Ultra hd

Ultra hd is de 'opvolger' van full hd. De tv's hebben een resolutie van 3840 x 2160 pixels, gelijk aan vier full hd-schermen. De grootste uitdaging voor deze tv's is nog het aanbod. Er zijn nog weinig programma's die in ultra hd opgenomen zijn.

Wel steeds meer Hollywood-films worden in deze resolutie geschoten. De huidige hdmi-standaard ondersteunt een maximale resolutie van 4096 x 2160 pixels op 24 beelden per seconde. Dat is snel genoeg voor een film, maar voor grafische films en games is een hoger aantal beelden per seconden beter.

De toekomstige Xbox One (hands-on) en Playstation 4 (hands-on) kunnen in principe met ultra hd, ook wel 4K genoemd, overweg. Er zijn echter nog geen games die gebruikmaken van deze mogelijkheid.

De tv's van Samsung kunnen lagere kwaliteit beelden opschalen naar ultra hd, aldus Samsung. Ook voegt het bedrijf Precision Black Pro toe voor diepere zwart- en betere wittinten. 

Lees meer over ultra hd