Fabrikanten van smartphones en tablets moeten consumenten beter informeren over de daadwerkelijk beschikbare opslagruimte.

Dat stelt de Consumentenbond vrijdag.

Bij een telefoon met een opslagcapaciteit van 16 GB blijft er minder ruimte over voor de gebruiker zelf. Ook het besturingssysteem en vooraf geïnstalleerde applicaties nemen namelijk ruimte in. De beschikbare opslag fluctueert daarom sterk.

Netto

De organisatie wil dat fabrikanten informatie geven over de netto-opslagcapaciteit zodat consumenten een eerlijke vergelijking kunnen maken. "Bij populaire producten zoals de Galaxy S4 of iPad blijft van de 16 GB opslagruimte maar net 60 procent over voor eigen muziek, foto's en apps", aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Samsung kwam onlangs nog onder vuur te liggen omdat bij de 16 GB Galaxy S4 maar 9 GB overblijft voor eigen gebruik. Naast het besturingssysteem en apps nemen bijvoorbeeld ook voorbeeldvideo's en achtergronden ruimte in. Door de hogere resolutie schermen, gaan die beelden ook steeds meer capaciteit vragen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Windows Phone over het algemeen het minste ruimte inneemt gevolgd door iOS van Apple. Android gebruikt gemiddeld genomen de meeste opslagcapaciteit, maar een groot deel van de ruimte wordt daarbij ingenomen door applicatie van fabrikanten als Samsung, Sony of HTC.

Samsung

Er is contact geweest met Samsung over het onderzoek. De fabrikant laat weten de mogelijkheden te gaan overwegen om de netto-opslagcapaciteit te vermelden. De Consumentenbond heeft verder geen contact gehad met andere fabrikanten en hoopt vooral consumenten bewust te maken.

Bekijk hoeveel vrije opslagcapaciteit jouw telefoon of tablet echt heeft