De Nokia Lumia EOS, een cameratelefoon met een 41 megapixel-camera, zal in de Verenigde Staten 600 dollar kosten en ligt eind juli in de winkels.

Dat blijkt uit gelekte documenten van een Amerikaanse winkel.

Hoe het toestel precies gaat heten is nog onduidelijk. Er werd lange tijd gesproken over de Nokia EOS, maar ook over de Lumia EOS. In het document is Lumia 1020 te zien, dat getal werd eerder genoemd.

De afgelopen weken zijn er diverse foto's uitgelekt waarop de EOS te zien is in verschillende kleuren en met een uitstulping op de plek waar de camera zit. Het lijkt een soort ronde schijf te worden.

De camera gaat beschikken over 41 megapixels en maakt gebruik van dezelfde sensor en techniek als de Nokia 808 Pureview. Dat toestel draaide op het verouderde Symbian terwijl de EOS op Windows Phone 8 zal draaien. De Pureview-technologie moet zorgen voor veel betere en gedetailleerdere foto's.

De EOS zal bovendien een speciale camera-app krijgen voor het maken van foto's met de bijzondere camera. Het toestel wordt naar verwachting net als andere Lumia-toestellen van polycarbonaat gemaakt, ook zou er een aluminiumversie beschikbaar komen.

Uit het gelekte document dat WPcentral heeft gepubliceerd blijkt dat de smartphone in eerste instantie in zwart, geel en wit beschikbaar komt. Verder wordt er een prijs van 602 dollar genoemd. Wat de Europese prijs wordt, is niet bekend. Vaak is dat dezelfde prijs, maar dan in euro's. Volgens WPcentral zal de EOS eind juli verkrijgbaar zijn in de VS. De aankondiging van het toestel vind plaats op 11 juli.

Een overzicht van het nieuws rond Nokia EOS