Apple krijgt mogelijk problemen met het registreren en gebruiken van de naam iWatch voor de verwachte smartwatch van het bedrijf. Er zijn andere kapers op de kust.

Deze week werd bekend dat Apple in diverse landen aanvragen heeft ingediend voor het recht op de merknaam iWatch. Naar verluidt zal de toekomstige smartwatch van het bedrijf zo gaan heten.

In onder meer China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk lopen echter al aanvragen van andere bedrijven of is de merknaam zelfs al geregistreerd.

In de Verenigde Staten heeft een bedrijf dat een smartwatch wilde gaan maken de naam iWatch in handen. In het Verenigd Koninkrijk is de naam in handen van een bedrijf achter een app die de gebruiker in de gaten houdt.

China

Amerikaanse media schrijven dat Apple deze twee merken relatief eenvoudig in handen kan krijgen na onderhandelingen. Het probleem zou echter liggen in China. Daar hebben negen bedrijven aanvraag gedaan voor de registratie van iWatch.

Drie van die negen bedrijven willen de term gebruiken voor een horloge. De meeste aanvragen zijn momenteel echter niet goedgekeurd. De term iWatching is wel al geregistreerd door een Taiwanees bedrijf dat randapparatuur maakt.

Eerder vocht Apple al een juridische strijd uit in China rond het recht op de merknaam iPad. Het Chinese Proview had het recht op die naam al sinds 2000 in handen en klaagde Apple aan. Uiteindelijk ging de iPad-maker akkoord met een schikking van 60 miljoen dollar.

Brazilië

In Brazilië vecht Apple bovendien een strijd uit met Gradiente Electronica SA die daar het merkenrecht op 'iPhone' bezit. Een rechter bepaalde dat Apple niet langer het recht op de merknaam heeft, maar het bedrijf is in beroep gegaan.

De iWatch wordt naar verwachting een horloge dat gekoppeld kan worden aan een iPhone of iPad en zo notificaties en andere informatie kan tonen.

Wat weten we tot nu toe van de iWatch?