De druk op Samsung en de Galaxy S4 neemt toe nu in het tweede kwartaal van het jaar de verwachtingen, ondanks een recordwinst, niet kunnen worden waargemaakt.

Dat blijkt uit de voorlopige verwachting die Samsung vrijdag heeft bekendgemaakt. Later deze maand worden de definitieve cijfers onthuld.

In de maanden april, mei en juni wist Samsung een operationele winst te boeken van tussen de 9,3 en 9,7 biljoen won (6,32 tot 6,59 miljard euro). Dat is 47 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar en ook hoger dan de 8,8 biljoen won (5,98 miljard euro) in het vorige kwartaal.

Ondanks een recordwinst voldoet Samsung niet aan de verwachtingen van analisten. Zij hadden gemiddeld genomen gerekend op 10,1 biljoen won (6,86 miljard euro).

Tegenvaller

De gemiste winstverwachting draagt bij aan berichten over een tegenvallende verkoop van de Galaxy S4. De smartphone die eind april uitgebracht werd, is het best verkopende toestel van Samsung tot nu toe. Het bedrijf wist 10 miljoen exemplaren te verkopen in de eerste maand. De verwachtingen lagen echter nog hoger.

Samsung komt in de maanden juli en augustus met uitbreidingen op de Galaxy S4. Zo wordt een waterdichte S4 Active uitgebracht, zal een kleinere S4 Mini beschikbaar komen en heeft Samsung de cameratelefoon S4 Zoom aangekondigd.

Lees onze review van de Galaxy S4

Lees onze hands-on met de S4 Mini, Active en Zoom