Als het aan Sony ligt, moeten mediaspelers zoals de recent aangekondigde FMP-X1 4K Ultra HD Media Player altijd online zijn om piraterij tegen te gaan.

Dat meldt Torrentfreak. De Japanse hardwaregigant heeft dit gezegd tijdens de Anti-Piracy and Content Protection Summit in Los Angeles.

Volgens Sony's CTO Spencer Stephens zouden alle ultra hd-spelers, ook wel 4K-mediaspelers genoemd, eerst online geïdentificeerd moeten worden, voordat ze in staat zijn 4K-content af te spelen. Op deze wijze kunnen bijvoorbeeld film- en muziekmaatschappijen nagaan of de afgespeelde content authentiek of 'gekraakt' is.

Ook stelde Stephens voor om alle content technische gezien uniek te maken, ook al gaat het om bestanden van dezelfde films of series. Dit zou tot gevolg hebben dat het kraken of rippen van bijvoorbeeld één film er niet toe leidt dat dezelfde hack toepasbaar is op alle gelijknamige titels.

Watermerk

Mocht dit toch gebeuren, stelt Stephens voor dat content direct via de mediaspeler een uniek watermerk krijgt zodra het afgespeeld wordt. Op die manier is de originele bezitter van de content makkelijk te traceren, ook al is die persoon niet direct verantwoordelijk voor het kraken van de DRM (digital rights management).

Stephens uitspraak is opvallend omdat Microsoft afgelopen maand flinke kritiek heeft gekregen vanwege de 'altijd online'-strategie dat het bedrijf voor de Xbox One voor ogen had. Deze manier van DRM heeft de soft- en hardwaregigant later weer ingetrokken.