KPN start in Delft, Scheveningen en Wassenaar een proef met mobiel internet via 4G, maar dan op een andere frequentie. Dit moet hogere snelheden opleveren.

Dat laat de provider woensdag weten.

Het normale 4G-netwerk van KPN wordt uitgerold op de 800 Mhz-frequentie. Daarnaast heeft KPN ook 1800 MHz-frequenties in het bezit en begint nu dus met een test rond 4G over die frequentie.

4G is de opvolger van 3G en maakt sneller mobiel internet mogelijk met een downloadsnelheid tot 50 Mbps. Inmiddels heeft ruim de helft van Nederland toegang tot het 4G-netwerk van KPN. Bij 4G over de 1800 Mhz-frequentie moeten snelheden van 100 Mbps kunnen worden gehaald.

T-Mobile maakt voor het toekomstige 4G-netwerk alleen gebruik van 1800 MHz.

Ervaring

"Doelstelling van de proef is om ervaring op te doen met het gebruik van 1800 MHz en het bereiken van zeer hoge snelheden", aldus KPN. "We vragen een aantal studenten daarom gedurende drie maanden de prestaties van het 4G-netwerk te testen en de eerste gebruikersresultaten te delen."

De eerste proef wordt gedaan op de campus van de TU Delft, maar tegelijkertijd worden opstelpunten in Scheveningen en Wassenaar opgebouwd.

Of veel klanten in de praktijk een hogere snelheid zullen behalen, is nog de vraag. Het gaat om een kleinschalige proef en als KPN de nieuwe frequentie gaat uitrollen zal deze alleen gebruikt worden als aanvulling op het andere 4G-netwerk. Het 1800 MHz-netwerk wordt ingezet voor extra capaciteit en hogere snelheden in dichtbevolkte gebieden. 

Lees onze review van het 4G-netwerk van KPN