Dat een tablet niet veel meer hoeft te kosten, bewezen Google en Asus vorig jaar met de Nexus 7 van 199 euro. HP kiest met de Slate 7 van 149 euro een nog lager prijspunt.

Lees de volledige review op NUtech.nl

Waar de Nexus 7 (review) zorgde voor een kleine revolutie door tablets een stuk betaalbaarder te maken, hoeven we van de Slate 7 geen soortgelijke verandering te verwachten. Hoewel de prijs aantrekkelijk is, weet de tablet geen indruk te maken.

Qua uiterlijk is er niets mis met de Slate 7. De achterkant is gemaakt van mat plastic dat stevig aanvoelt en lekker in de hand ligt. Ook de volume- en aan/uit-knoppen maken een stevige indruk.

De tablet is verkrijgbaar in rood en zilver. De rode versie, zoals ons reviewexemplaar, is door de felle kleur duidelijk onderscheidbaar van andere tablets. Het is mooi dat HP niet weer een saai zwart apparaat heeft geproduceerd.

De Slate 7 wordt geleverd met Android 4.1.1. Opvallend is dat HP er voor gekozen heeft om het besturingssysteem niet visueel aan te passen. In plaats daarvan wordt een 'kale' versie geleverd, zoals ook op de Nexus-apparaten van Google te vinden is. Deze versie bevat geen poespas en voldoet prima.

Scherm

Het TFT-scherm van de Slate 7, met een zeer magere resolutie van 1024 bij 600 pixels, valt echter flink tegen. De helderheid is in orde, de kijkhoeken zjin acceptabel en het scherm heeft een aardige witweergave, maar kleuren zijn flets en het glas lijkt voor verstoring te zorgen, waardoor een effen vlak er totaal niet effen uitziet.

Vreemd is ook dat het scherm en de resolutie niet dezelfde verhoudingen hebben, waardoor tekst en iconen in portretmodus licht worden uitgerekt naar boven en beneden. Dit valt niet enorm op en zal sommigen misschien helemaal niet dwars zitten, maar het is toch een gekke keuze van HP.

Prestaties en batterij

Voor een goedkope tablet vallen de prestaties van de Slate 7 niet tegen, al scoort het apparaat in verschillende benchmarktests een stuk lager dan de Nexus 7, die inmiddels bijna een jaar oud is. Apps starten over het algemeen toch redelijk snel op en prestaties van de browser zijn middelmatig, maar aanvaardbaar.

Wie probeert grafisch intensieve games zoals Asphalt 7 te spelen, merkt echter aan de vele haperingen dat de Slate 7 niet is gemaakt voor het zwaardere werk. De dual core-processor van 1,6 GHz kan niet mee met de snelle jongens.

Ook de accuduur valt tegen. Bij normaal gebruik, met de helderheid op ongeveer 65 procent, gaat de tablet een uur of zes mee. Bij het bekijken van een video op de hoogste helderheid hield de Slate 7 het vier uur uit. Dat de relatief zware tablet geen grotere batterij bevat is jammer.

Camera

Aan de achterkant van de Slate 7 zit een 3 megapixel-camera, die weinig indrukwekkende foto's maakt. Bij goede lichtomstandigheden valt er soms een redelijk kiekje te maken, maar bij slecht licht valt er op foto's weinig meer te zien. Ook tegenlicht is een groot probleem voor de Slate 7.

Aan de voorkant zit een camera met een vga-resolutie, ofwel zo'n 0,3 megapixel. Aangezien je met de Slate toch geen mooie foto's gaat maken, had HP beter de 3 megapixel-camera aan de voorkant kunnen plaatsen, zodat het in ieder geval nog mogelijk zou zijn om fatsoenlijk te videobellen.

Conclusie

Zoals hij nu in de winkel ligt is de Slate 7 absoluut niet het kopen waard. Hoewel de Nexus 7 inmiddels al bijna een jaar oud is, blijft de goedkope topper van Asus een stuk beter. Voor een paar tientjes meer krijg je dan een veel beter scherm en een snellere tablet.

Niet alle tablets hoeven full hd-schermen en de laatste processors te hebben, maar de Slate 7 bezuinigt te veel op essentiële onderdelen. 

Graag zouden we HP nog eens een tablet zien maken met iets betere specificaties. Als de Slate 7 onder de mooie behuizing betere hardware zou hebben, dan had het een succesverhaal kunnen worden.

Lees de volledige review en bekijk foto's op NUtech.nl