De Franse mededingingsautoriteit lijkt te onderzoeken of Apple zijn eigen winkels voortrekt, ten nadele van andere verkopers.

De autoriteit bevestigt tegenover de Franse krant Les Echos dat er vorige week invallen zijn gedaan bij Apple Frankrijk en verschillende distributeurs van Apple-producten, nadat hier eerder over werd bericht door de site Mac4ever.

Mogelijk hebben de invallen te maken met klachten van de Franse Apple-reseller Ebizcuss, die vorig jaar failliet ging. Dat bedrijf beschuldigde Apple eerder al van concurrentievervalsing, door nieuwe producten eerder aan Apple Stores te leveren dan aan andere winkels.

Na de verschijning van de iPhone 4S kregen de 15 winkels van Ebizcuss geen telefoons geleverd, terwijl deze in Apple Stores wel verkrijgbaar waren, stelde CEO François Prudent. Ook tekorten aan iPads en Macbooks zouden hebben bijgedragen aan een omzetdaling van 30 procent in 2011. In juli 2012 ging de keten kopje onder.

De mededingingsautoriteit wil zelf niet zeggen waarom er invallen zijn gedaan.

App Store

De Franse concurrentiewaakhond onderzoekt ook de App Store voor iOS, omdat die vorig jaar de minimumprijzen van apps, kranten en tijdschriften op het systeem verhoogde. Een groep uitgevers van digitale publicaties noemde dat een 'eenzijdige en brutale' actie van Apple.

Daarnaast wordt Apple onderzocht door de Europese Unie, die kijkt of Apple concurrentievervalsende verkooptactieken hanteert. In een vragenlijst aan providers vroeg de EU onlangs of Apple deals sluit die garanderen dat afspraken met concurenten nooit gunstiger kunnen zijn.