Apple heeft een nieuwe versie van de Macbook Air op de markt gebracht. Hetzelfde uiterlijk, hetzelfde scherm, maar een andere processor die voor snellere prestaties en een veel langere accuduur moet zorgen. Is het de update waard?

Opvallend genoeg is de Macbook Air sinds 2010 niet meer van uiterlijk veranderd. Ook de meest recente update draait alleen om de binnenkant en dan vooral de nieuwe processor.

Toch hoeft Apple zich met de nieuwe Air niet te schamen. Op het ontwerp is ook nu weinig aan te merken. De Air ziet er strak uit, heeft geen overbodige elementen en de behuizing is stevig. Zowel het scherm zelf als de behuizing worden niet snel vies. De laptop voelt koel aan en heeft een matte afwerking. 

De Macbook Air heeft twee USB 3.0-poorten, een Thunderbolt-poort, een SD kaart-lezer, aansluiting voor de koptelefoon en de oplader.

Ook de dikte van 17 millimeter en het gewicht van 1,3 kilogram voor het 13,3 inch-model blijven gelijk. Dat Apple die cijfers al in 2010 realiseerde, is achteraf nog indrukwekkender. Er zijn anno 2013 nog weinig laptops die dunner of lichter zijn.

Scherm

De Macbook Air heeft niet net als de Pro een retina-scherm gekregen. De resolutie voor het 13 inch-model komt uit op 1440 x 900 pixels. Het beeldscherm volstaat, maar is niet het scherpste dat verkrijgbaar is.

Naast de eigen Macbook Pro hebben diverse Windows-laptops inmiddels ook een scherm met hogere resolutie. Die zijn overigens wel net iets duurder dan de 1129 euro kostende Macbook Air. De helderheid en kijkhoeken van de Apple-laptop blijven bovendien indrukwekkend.

Snelheid en accuduur

De grootste verandering is het gebruik van nieuwe chips. De nieuwe Haswell-processors van Intel moet in combinatie met HD Graphics 5000 zorgen voor meer snelheid en betere grafische prestaties. In de praktijk zal de gemiddelde gebruiker het verschil in snelheid niet merken. Bij dagelijkse handelingen is de nieuwe Macbook Air snel en soepel, maar dat was de voorganger ook.

Gelukkig blijkt de accuduur geen loze belofte. Apple adverteert met een accuduur van 12 uur voor het 13 inch-model. Tijdens onze tests bleek de Air het 8,5 uur vol te houden bij vol gebruik. Dat wil zeggen: werken in Chrome, tientallen tabbladen gebruiken, foto's down- en uploaden en alles op 62,5 procent helderheid.

Dat de laptop het dan 8,5 uur volhoudt, is zeer indrukwekkend. De vorige generatie Air houdt het onder dezelfde omstandigheden 4,5 uur uit. Ook bij het bekijken van video en werken op 100 procent helderheid weet de nieuwe Macbook Air te imponeren. Bekijk de volledige testresultaten op NUtech.

Conclusie

De Macbook Air was een van de beste laptops en is dat nog steeds. De accuduur maakt hem zelfs nog beter. Met het onveranderde uiterlijk is prima te leven en de Air doet qua dikte, gewicht en ontwerp nog steeds niet onder voor concurrenten. Het toetsenbord en trackpad zijn indrukwekkend en het scherm is prima. Alleen een hogere resolutie was welkom geweest. Dat hiervoor niet is gekozen, is logisch. De accuduur had daar flink onder geleden.

Het gevaar is om de nieuwe Air te veel met zijn voorganger te vergelijken. De verschillen zijn klein, maar met de nieuwste Air heeft Apple wederom een winnaar in handen. Voor mensen die regelmatig enkele uren niet in de buurt van een stopcontact komen is de nieuwe Air de perfecte laptop.

Bekijk foto's en de uitgebreide versie van deze review