In een rechtszaak over het scannen en online beschikbaar maken van e-books heeft Google een kleine overwinning geboekt tegen een groep schrijvers.

Google is al jarenlang in een strijd verwikkeld met uitgevers en auteurs, die vinden dat Google zonder toestemming hun boeken scant en publiceert op Google Books.

Dat is een soort digitale bibliotheek, waarin Google boeken uit verschillende collecties beschikbaar maakt. De zoekgigant stelt dat er per boek maar een beperkt aantal pagina's beschikbaar wordt gemaakt, waardoor dit een eerlijk gebruik is onder de Amerikaanse auteursrechtenwet.

Een Amerikaanse rechtbank heeft nu besloten dat een groep auteurs nog niet gezamenlijk een rechtszaak mag beginnen tegen Google. Eerst moet een andere rechtbank onderzoeken of Google inderdaad eerlijk gebruikmaakt van de boeken.

Google stelde dat elke individuele auteur een eigen zaak zou moeten beginnen, omdat het eigendom van auteursrechten per geval kan verschillen. De rechter was het hier dus mee eens, meldt de Wall Street Journal.

Schikking

Sinds 2005 is Google verwikkeld in rechtszaken rond Google Books. In 2008 werd een schikking bereikt met uitgevers en schrijvers, maar die werd in 2011 ongedaan gemaakt door een rechter, omdat Google zonder toestemming van de eigenaren van auteursrechten boeken zou kunnen exploiteren.

In oktober bereikte Google wel een schikking met de Amerikaanse uitgeversvereniging. Het schrijversgilde besloot zijn zaak echter door te zetten.