Een groot Bitcoinfonds wil naar de beurs, zodat investeerders makkelijk geld kunnen steken in de digitale valuta.

De beursgang is maandagnacht aangevraagd door de Winklevoss-tweeling, die vooral bekend ia omdat de broers Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ervan beschuldigden dat hij het originele idee voor Facebook van hen had gestolen. Zuckerberg schikte uiteindelijk met de broers.

De tweeling wil zo'n 20 miljoen dollar aan aandelen uitgeven. Elk aandeel zou staan voor ongeveer 0,2 Bitcoins, melden verschillende Amerikaanse media.

De koers van de Bitcoin, een geheel digitale valuta zonder centrale bank of andere autoriteiten, staat dinsdag rond de 90 dollar. In het verleden heeft de koers wild geschommeld, tot een hoogtepunt van meer dan 200 dollar, maar de afgelopen twee maanden is de koers relatief stabiel gebleven.

Anoniem

De Winklevoss-broers, ook wel bekend als de Winklevii, maakten in april bekend dat ze bijna 100.000 Bitcoins in hun bezit hebben. Daarmee zijn ze voor zover bekend een van de grootste investeerders in de valuta.

De Bitcoin werd in 2009 bedacht en gelanceerd door een onbekende ontwikkelaar. Bitcoins zijn eigenlijk kleine stukjes code, die worden gegenereerd door een ingewikkeld algoritme. Omdat er geen persoonlijke kenmerken aan Bitcoins vast zitten, worden de 'munten' veel gebruikt voor anonieme transacties.

Het kopen van Bitcoins loopt via wisseldiensten, die in het verleden regelmatig werden gehackt of om andere redenen ineens sloten. Door aandelen uit te geven moet het makkelijker en veiliger worden om Bitcoins te kopen.

Lees meer over de geschiedenis van de Bitcoin op NUtech