De Facebook-app voor Windows Phone 8 is geüpdatet naar versie 5.0. De software kent een vernieuwde gebruikersinterface en biedt onder meer ondersteuning aan hoge-resolutiefoto's.

Dat maakte Microsoft maandag bekend via zijn Windows Phone-blog. De app heeft een nieuw uiterlijk, waarbij de Facebook Timeline centraal staat.

Daarnaast biedt de Facebook-app nu de mogelijkheid foto's op het vergendelscherm te zetten. Die optie doet wat denken aan het onlangs door Facebook zelf geïntroduceerde Facebook Home. Die Android-skin maakt van enkele Android-toestellen Facebook-telefoons.

De optie in de nieuwe app voor Windows Phone is subtieler en toont enkel eigen Facebook-foto's op het startscherm, waarbij ook nog gekozen kan worden welke albums er worden gebruikt.

Ook is het na de update mogelijk foto's met een hogere resolutie met de app naar Facebook te uploaden. Bovendien is het delen van berichten nu mogelijk, dit kon op Windows Phone nog niet.

Bediening

Andere vernieuwingen zitten in de bediening van de app. Die is nu veel meer gelijk getrokken met Windows Phone 8 en maakt veel gebruik van veegbewegingen. Het nieuwsoverzicht staat in het midden, met een veeg naar links of rechts kunnen de chatfunctie en zijbalk bereikt worden.

Een druk op de bovenbalk brengt het Facebook-berichtencentrum tevoorschijn. Ook daar kan horizontaal worden geveegd tussen nieuwe vriend-verzoeken, de inbox en nieuwe berichten.

Testprogramma

Facebook maakt zelf geen app voor Windows Phone 8, alleen voor Android en iOS. Daarom wordt de Faceook-app door Microstoft ontwikkeld, wat altijd wat vertraging oplevert wanneer er nieuwe functies aan Facebook worden toegevoegd.

De app is het resultaat van het Facebook voor Windows Phone Beta app programma. Sinds april kunnen Windows Phone-gebruikers via dat programma vroege versies van de Facebook-app uitproberen. De vernieuwingen en verbeteringen in de app zijn volgens Microsoft deels het resultaat van feedback van die bèta-gebruikers.

Eerder was er een ruime keuze aan Facebook-apps voor Windows Phone, op last van Facebook zijn deze verwijderd.

De verbeteringen zijn vooralsnog alleen doorgevoerd in de Facebook-app voor Windows Phone 8-toestellen, maar zouden van de zomer ook naar de Windows Phone 7-app komen. De app is gratis te downloaden.