Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
KPN zendmast 4G 3G 2G mobiel

Providers beloven beter bereik mobiel internet

Telecomproviders KPN en T-Mobile hopen het bereik van 3G-netwerken in Nederland te verbeteren door ook gebruik te maken van de 900MHz-frequentie.
Door NU.nl/Jeffrey Weller

T-Mobile had eerder al aangegeven de ontvangst van zijn 3G-netwerk beter te willen maken door er een lagere frequentie bij te betrekken, maar maandag bevestigde ook KPN dergelijke plannen te hebben, aldus Tweakers. Vodafone heeft nog niet gereageerd op deze plannen. 

Providers mogen de lagere 900MHz-band sinds maandag gebruiken voor 3G-signalen. Voorheen waren ze verplicht deze frequentie te reserveren voor het tragere 2G. Door 3G ook van deze frequentie gebruik te laten maken neemt het bereik toe, met name binnen gebouwen. 

Wel heeft de 900MHz-band een kleinere capaciteit. De providers blijven daarom voor 3G ook gebruik maken van de huidige 2100MHz-frequentie.

Proef

KPN heeft laten weten dat het inmiddels in Alkmaar een proef is begonnen met de nieuwe 3G-frequentie. Na de zomer wordt dit verder uitgerold: het bedrijf hoopt dat 'veel mensen' eind dit jaar gebruik kunnen maken van 3G op 900MHz.

Gebruikers hoeven zelf niets te doen om van het betere 3G-bereik te profiteren. Smartphones met ondersteuning voor de lagere frequentie, zullen een 900MHz-signaal automatisch benutten wanneer het beschikbaar is. 

Ondertussen heeft KPN aangegeven ook zijn netwerkcapaciteit voor 2G te willen verbeteren door gebruik te maken van 'gesynchroniseerde frequentiesprongen': hierbij schakelen telefoons en zendmasten samen heen en weer tussen verschillende frequenties.

4G

KPN liet medio juni weten dat het zijn 4G-netwerk versneld uit zou rollen in Nederland. Hierdoor moet 80 procent van de bevolking eind 2013 mobiel kunnen internetten via een snelle 4G-verbinding. NUtech voerde in april alvast een test uit met KPN's 4G-netwerk - de bevindingen zijn hier na te lezen.


Lees meer over:

Mobiel internetInternetT-MobileKPN4G

Aanbevolen artikelen