Het Nederlandse team heeft de tweede plek behaald tijdens het Robot-WK in Eindhoven.

Ons land heeft het afgelegd tegen China dat met 2-3 won. Hiermee levert Nederland de vorig jaar behaalde titel in. China werd twee jaar geleden ook al eerste tijdens het WK.

Tech United van TU Eindhoven is er niet in geslaagd de wereldtitel robotvoetbal te prolongeren. In de finale moesten de Eindhovense robots het na verlenging afleggen tegen het Chinese team ‘Water’ uit Beijing.

Tijdens RoboCup 2013 streden 2500 deelnemers uit 40 landen met allerlei soorten voetbalrobots, zorgrobots, reddingsrobots en dansrobots om de wereldtitel in 15 verschillende competities. “Het was fantastisch om zo’n groot toernooi naar Eindhoven te krijgen en daarmee op zulke grote schaal techniek te kunnen promoten”, aldus organisator René van de Molengraft.

Voorsprong

Binnen een minuut was de eerste tegentreffer van Nederland een feit, maar voor rust maakten de Eindhovense robots weer gelijk. In de tweede helft kwam Water wederom op voorsprong. De titel leek naar China te gaan totdat Nederland in letterlijk de laatste seconden de gelijkmaker maakte. In de verlenging kwam China voor de derde keer op voorsprong.

De robots zijn gebouwd door ongeveer 1300 deelnemers uit landen als China, Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Portugal en Iran. De voetbalrobots zijn geprogrammeerd en worden niet bestuurd. Ze voetbalden autonoom tegen elkaar in teams van vijf robots.