Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat de komende jaren in totaal 23 miljard dollar (17,7 miljard euro) besteden aan digitale oorlogsvoering. Er wordt onder andere een privé 4G-netwerk opgezet.

Dat heeft generaal Martin Dempsey, hoofd van de Amerikaanse legerstaf bekendgemaakt, schrijft AFP. Volgens Dempsey is het aantal cyberaanvallen tegen de VS verzeventienvoudigd sinds zijn aanstelling in 2011.

Om die aanvallen af te kunnen slaan gaat de VS zijn 'rules of engagement' updaten. Die lijst met regels stellen wanneer en hoe de VS op aanvallen mag reageren. De lijst is de afgelopen zeven jaar niet meer bijgewerkt op het gebied van digitale oorlogsvoering.

Cyber-veiligheidsexperts

Om het toenemende aantal cyberdreigingen af te kunnen slaan, gaat de VS de komende vier jaar 4000 cyber-veiligheidsexperts aannemen.

Die experts gaan deel uitmaken van Cybercom, de de Amerikaanse defensie-afdeling voor cyberveiligheid. Cybercom zou opgedeeld zijn in drie divisies. Een team slaat in geval van cyberaanvallen terug, een tweede team geeft 'regionale ondersteuning' en een derde team beschermt de ongeveer vijftienduizend militaire computernetwerken.

PRISM

Naast het volgen van presidentiële richtlijnen zal het Amerikaanse leger in het vervolg in geval van cyberdreiging voor burgers ook samenwerken met de FBI en het Departement Binnenlandse Veiligheid. Bedrijven investeren volgens generaal Dempsey te weinig in cyberveiligheid.

Ook reageerde Dempsey op de zorgen over de mate waarin de VS personen digitaal in de gaten houdt, zoals met het PRISM-afluisterprogramma. Volgens de generaal zou er een juiste balans kunnen komen. "Ik begrijp dat de bevolking de mate, omvang en grenzen van het verzamelen van informatie voor veiligheidsdoeleinden betwist", aldus Dempsey.

"Toch zijn dit twee verschillende zaken. Eén daarvan is het verzamelen van informatie om buitenlandse terroristen en hun handlangers op Amerikaans grondgebied op te sporen. Dit gaat echter over het delen van informatie over malware, om zo onze belangrijkste infrastructuur van andere soorten aanvallen te beschermen."

4G-netwerk

Ook bouwt het Amerikaanse leger een eigen, beveiligd 4G-netwerk, schrijft The Verge. Via dat beveiligde en snelle netwerk zou de Amerikaanse Defensie middels 'iPads, iPhones en Android-apparaten' gaan communiceren. Het draadloze netwerk zou halverwege 2014 gereed moeten zijn.

Hoe groot het netwerk wordt is niet duidelijk. Generaal Dempsey, die al een beveiligde telefoon bij zich draagt, zei dat het toestel 'Batman en James Bond jaloers zou maken'.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech