Maandag 1 juli gaan de roamingtarieven (de kosten van mobiel internet, bellen en sms'en in het buitenland) voor EU-landen fors omlaag.

Mobiel internet kost nu binnen Europa nog maximaal 70 cent per MB (exclusief btw). Dat wordt vanaf 1 juli verlaagd naar 45 cent.

Ook bellen en sms'en wordt goedkoper. Eén minuut gaat van 29 naar 24 cent en een sms'je van 9 naar 8 cent. De daling is onderdeel van plannen van de Europese Commissie. Mede dankzij Eurocommissaris Neelie Kroes dalen de prijzen van roaming elk jaar.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Europa-NU. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Dat werd pas vorig jaar besloten, toen een MB aan internet in het buitenland al snel enkele euro's kostte. Nu gaat elk jaar op 1 juli het bedrag iets omlaag, maar uiteindelijk wil het Europees Parlement dat er helemaal geen extra kosten worden gerekend.

Bellen, sms'en en internetten binnen Europa zou dan net zo veel kosten als in Nederland zelf. Bovendien zou het gebruik dan uit de eigen bundel gaan, wat nu niet het geval is. Waarschijnlijk komt Kroes later dit jaar met een nieuw plan dat aan de wens van het Europees Parlement voldoet.

Vijf dingen die je moet weten over roaming.