Blackberry heeft in de afgelopen drie maanden 6,8 miljoen smartphones verkocht. Dat zijn er meer dan vorig kwartaal, maar minder dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2014 die vrijdag gepresenteerd werden.

In de maanden maart, april en mei gingen er dus 6,8 miljoen Blackberry's over de toonbank. Het vorige kwartaal waren dat er 6 miljoen, maar een jaar geleden nog 7,8 miljoen. Het lijkt dankzij de introductie van de Blackberry Z10 en Q10 dus iets beter te gaan met Blackberry. Er werden 2,7 miljoen Blackberry 10-toestellen verscheept.

Er gingen de afgelopen drie maanden ook nog 100.000 Playbook-tablets over de toonbank.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Blackberry. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De omzet komt uit op 3,1 miljard dollar. Dat is meer dan de 2,7 miljard dollar van het vorige kwartaal en ook meer dan een jaar geleden toen de omzet 2,8 miljard bedroeg. 71 procent van de omzet bij Blackberry is afkomstig van de verkoop van hardware. 26 procent komt uit diensten en 3 procent uit software en 'overige inkomsten'.

Ondanks de omzetstijging werd er een verlies geleden van 84 miljoen euro.

"In het afgelopen kwartaal hebben we ons gericht op de wereldwijde uitrol van Blackberry", aldus CEO Thorsten Heins verwijzend naar het nieuwe besturingssysteem van het bedrijf. "We bevinden ons nog in de eerste fase van de lancering. De komende drie kwartalen zullen we onze investeringen in nieuwe producten uitbreiden."

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Blackberry. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Dat is niet het enige toekomstplan dat Blackberry heeft. Naast een focus op smartphones wil het bedrijf van Blackberry Messenger (BBM), in Nederland beter bekend als Ping, een leidende communicatie-app maken over diverse platformen. Met BBM kunnen gebruikers met elkaar chatten net als via bijvoorbeeld Whatsapp. 

Lees onze review van de Blackberry Z10