Telefoons en tablets kruipen steeds dichter naar elkaar toe. Samsung spant met de Galaxy Mega met een 6,3 inch-scherm de kroon. Hoe verhoudt deze reus zich tot toestellen als de S4 en Note II?

Bekijk foto's en de uitgebreide versie van deze review

De mega beschikt met het 6,3 inch-scherm niet over een stylus waarmee geschreven en getekend kan worden. De Note II (5,5 inch) heeft die wel. Ook de speciale apps om tekeningen en andere creatieve uitingen te maken, ontbreken. De Mega is eigenlijk een kopie van de Galaxy S4, maar dan veel groter.

Het scherm is het belangrijkste en grootste onderdeel van de Mega 6.3. De helderheid is indrukwekkend en ook de witweergave uitstekend. De kleuren zijn minder verzadigd dan op de Galaxy S4 en komen daarom in een directe vergelijking wat vlak over, maar het scherm komt in het dagelijks gebruik zeker niet dof over.

De resolutie valt wel wat tegen. Waar de nieuwste toptoestellen een full hd-scherm hebben, beschikt de Mega over een hd-resolutie en dat op een groter scherm. Dat betekent minder pixels per inch en dus minder details. Dat is te zien bij tekst, maar ook in de icoontjes op de startschermen.

Wel is er voor het eerst meer te zien op het thuisscherm. De Mega toont acht apps meer per scherm en kan ook meer widgets kwijt. Ook kan Android in landscape-modus (liggend) gebruikt worden.

Prestaties en behuizing

De behuizing van de Mega 6.3 is gekopieerd van de S4 en is dus prima. De afwerking is in orde en ondanks het gebruik van kunststof voelt de telefoon stevig aan. De Mega is dun, maar voelt met 200 gram wel behoorlijk zwaar aan en is daarom niet comfortabel in het dagelijks gebruik.

Besturen met één hand is ook vrijwel onmogelijk omdat simpelweg niet het hele scherm bereikt kan worden. Nu zal je niet in elke situatie maar één hand vrij hebben, maar ideaal is het niet.

Hoewel het scherm en de behuizing aan een high end-toestel doen denken, is er onder de motorkap bespaard. De Mega heeft 'slechts' een dual core-processor en 1,5 GB aan werkgeheugen. De toptoestellen van diverse fabrikanten draaien op een quad core-chip en hebben 2 GB aan werkgeheugen. Toch is de Mega met 599 euro geen middenklasse toestel, daarvoor is hij simpelweg te duur.

Door de iets tragere processor en het werkgeheugen kan de Mega vertraging vertonen. Het opstarten en afsluiten van apps duurt soms iets langer dan op de beste toestellen. Over het algemeen werkt de Mega wel vrij soepel en draaien ook grafisch zware games over het algemeen prima, maar supersnel komt de Mega niet over.

Accu en camera

De accuduur pakt dan weer verrassend goed uit. Hoewel een groot scherm energie vreet, zorgt de lagere resolutie voor minder verbruik. Hoge kwaliteit video streamen via wifi kan gerust een uur of zes en bij dagelijks gebruik met twee e-mailaccounts, Facebook, Twitter en Instagram gaat de Galaxy Mega 6.3 gerust een dag mee. 's Avonds moet hij wel weer aan de lader, maar dat is geen schande.

Ook de camera is indrukwekkend. Het gaat om een 8 megapixel-model dat scherpe en heldere foto's produceert. In vergelijking met het toptoestel van Samsung, de Galaxy S4, zijn de verschillen klein. De S4 heeft iets meer scherpte en licht en de kleuren zijn iets levendiger, maar de Mega voldoet ruimschoots.

Hoewel het formaat wat onhandig is voor snel en comfortabel plaatjes schieten, kan over de kwaliteit van de uiteindelijke beelden niet worden geklaagd.

Bekijk de testresultaten op NUtech

Conclusie

De Mega heeft dus zeker wat pluspunten: een prima behuizing, mooi scherm en goede camera. Het formaat blijft echter het grootste obstakel. Gebruiksgemak is het belangrijkst en hoewel het hebben van extra ruimte voor app-icoontjes of het toetsenbord handig is, is de besturing zelf alles behalve comfortabel.

Wil je wel een groot toestel? Dan zit je met de Mega 6.3 goed, hoewel de telefoon de komende maanden stevige concurrentie zal krijgen van de verwachte Galaxy Note 3 en de al aangekondigde 6,44 inch Xperia Ultra Z.