Een nieuwe versie van Android, met de naam Key Lime Pie, volgt in de herfst en zal veel geschikter zijn voor goedkopere telefoons en apparaten naast smartphones en tablets.

Dat meldt the Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

Er gaan al langer geruchten over Key Lime Pie, de nieuwe versie die waarschijnlijk nummer 5.0 meekrijgt. De nieuwe variant van het mobiele besturingssysteem Android zal in de herfst verschijnen, melden de bronnen. Dat komt overeen met eerdere geruchten.

Nieuwe informatie is dat Android 5.0 ook gericht zal zijn op apparaten naast smartphones en tablets. Zo werkt Google naar verluidt zelf aan een spelcomputer en smartwatch. Ook andere bedrijven mogen dan bijvoorbeeld koelkasten en andere producten uitrusten met Android.

Daarnaast zal Android 5.0 geschikt zijn voor goedkopere telefoons. Er is de afgelopen tijd veel kritiek geweest omdat veel toestellen niet meer kunnen updaten naar nieuwere versies van Android. Dat probleem hoopt Google zo op te lossen, aldus de bronnen. Bovendien zou het bedrijf het marktaandeel in opkomende landen willen vergroten.

Android draait momenteel op ongeveer 75 procent van alle smartphones wereldwijd.

Eigen toestellen

Google zou rond de nieuwe versie van Android ook eigen toestellen gaan lanceren. Het gaat dan om bovengenoemde goedkopere smartphones. Of deze apparaten gemaakt worden in combinatie met een hardwarepartner zoals in de Nexus-serie is niet bekend.

Normaal maakt Google samen met bijvoorbeeld HTC, Samsung of LG bij elke nieuwe versie van Android een soort voorbeeldtoestel.

Android 5.0 zou ook geschikt zijn voor gebruik als besturingssysteem voor computer. The Wall Street Journal meldt dat onder meer HP al aan een Android-laptop werkt.