Inlichtingendienst Europol waarschuwt dat de Italiaanse maffia steeds meer gebruik zal gaan maken van diensten als Whatsapp, Skype en Viber.

Dat blijkt uit een rapport van Europol over georganiseerde misdaad.

"Over het algemeen heeft de groei van internet positieve ontwikkelingen tot gevolg gehad voor het dagelijks leven", meent de inlichtingendienst. "Het biedt een scala aan kansen voor bedrijven en consumenten zoals het bereiken van een breder publiek en veilige communicatie via versleutelde diensten als Skype, Viber en Whatsapp."

Europol stelt echter ook dat dezelfde kansen gelden voor de georganiseerde misdaad. Bijvoorbeeld de maffia kan versleutelde diensten gebruiken voor 'winstgevende en illegale activiteiten' en als tactiek om anoniem te blijven. "Deze voordelen zijn ongetwijfeld een aantrekkingskracht voor de Italiaanse maffia."

De omvang van het gebruik van diensten als Whatsapp door criminelen is volgens Europol niet duidelijk, maar toch waarschuwt de inlichtingendienst voor een stijging op het gebied van cybercrime en het gebruik van versleutelde diensten.

Bekijk 6 alternatieven voor Whatsapp

Lees meer nieuws over cybercrime